Skip to main content

Fondacija Ćuruvija: Tužba Milana Radonjića nastavak progona ubijenog novinara

Građani 10. јун 2024.
< 1 min čitanja

"Sada prisustvujemo pokušaju da se i samo sećanje na Ćuruviju zatre, i da se ućutkaju glasovi koji ne pristaju na zaborav i nekažnjivost"

Slavko Ćuruvija fondacija ocenila je danas da je tužba koju je protiv nje podneo bivši načelnik beogradskog centra Resora državne bezbednosti (RDB) Milan Radonjić zbog navodne povrede ugleda i časti, „nastavak progona“ novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina, ubijenog aprila 1999. godine u Beogradu.

Fondacija je u saopštenju podsetila da ju je Radonjić tužio zbog saopštenja u kojem je kritikovala odluku Apelacionog suda u Beogradu kojom su četvorica visokih funkcionera RDB oslobođena optužbe za ubistvo Ćuruvije.

„Nakon 25 godina od ubistva Ćuruvije, devet godina dugog sudskog postupka, dve prvostepene presude kojima su proglašeni krivim i konačnog oslobađanja optuženih zbog nedostatka dokaza, zločin nad novinarom i vlasnikom Dnevnog telegrafa i Evropljanina ostaje nekažnjen i nerazrešen“, podsetila je Fondacija.

Ona je u saopštenju ukzala da „sada prisustvujemo pokušaju da se i samo sećanje na Ćuruviju zatre, i da se ućutkaju glasovi koji ne pristaju na zaborav i nekažnjivost“ što smatra da je „posledica atmosfere u društvu koju kreira vlast“.

„Zarobljena država ne razrešava i ne kažnjava zločine činjene za njen račun i u njeno ime. Nasilje i zločin se veličaju i ohrabruju, a zločinci slave kao heroji. Svaka vrsta kritike na račun sadašnjih i prošlih grehova vlasti se najbrutalnije guši“, stoji u saopštenju.

(Beta/Autonomija)