Skip to main content

Švedska jedna od retkih zemalja u Evropi u kojoj je krajnja desnica podbacila na evroizborima

Planeta 10. јун 2024.
< 1 min čitanja

"Švedske demokrate su osvojile 13,2 odsto glasova, što je pad od 2,2 odsto u odnosu na prehodne evroizbore i zadržaće svoja tri mesta u Evropskom parlamentu"

Po današnjim preliminarnim rezultatima, populistička švedska desničarska Demokratska partija je osvojila 13,2 odsto glasova na evroizborima u nedelju i nalazi se na četvrtom mestu po broju glasova po čemu je Švedska jedna od retkih zemalja u Evropi u kojoj je krajnja desnica podbacila.

Švedske demokrate su osvojile 13,2 odsto glasova, što je pad od 2,2 odsto u odnosu na prehodne evroizbore i zadržaće svoja tri mesta u Evropskom parlamentu i našli su se iza opozicionih socijaldemokrata, konzervativaca premijera Ulfa Kristersona i Zelenih.

Analitičari kažu da je loš rezultat švedske Demokratske partije „najveća senzacija u izbornoj noći“ i da je verovatni razlog to što se ta stranka suočila s velikim kritikama pošto je jedna televizijska stanica navela da je ona upravljala lažnim nalozima na društvenim mrežama, klevetala političke protivnike i saveznike, širila lažne video snimke i postavljala rasističke komentare.

Švedske demokrate koje danas podržavaju članstvo u EU, ublažile su retoriku i izbacile otvoreno rasističke članove. Od tada su iz marginalnog pokreta sa manje od dva odsto podrške prerasli u drugu najveću stranku u zemlji.

Ta stranka drži tvrdu liniju prema imigraciji, podržava švedsku tropartijsku vladavinu desnog centra, ali nije deo nje.

Kristin Nisen, analitičarka istraživačkog centra Evropa iz Kopenhagena, rekla je da imigracija nije glavno pitanje u severnoj Evropi, za razliku od južne gde su „pitanja poput migracije važna za glasače“.

(N1, foto: Flick)