Skip to main content

Fond za humanitarno parvo: Predmet Osmana Osmanovića trebalo ustupiti pravosuđu BiH

Građani 21. mar 2022.
2 min čitanja

"Odnosi Srbije i BiH opterećeni i nemogućnošću vlasti Srbije da stane na put glorifikovanje osuđenih za genocid"

Nevladin Fond za humanitarno pravo saopštio je 21. marta, povodom presude za nečovečno postupanje Višeg suda u Beogradu državljaninu Bosne i Hercegovine (BiH) Osmanu Osmanoviću, da je predmet od samog početka trebalo ustupiti pravosuđu BiH u cilju jačanja regionalne saradnje i poverenja u institucije BiH.

Osman Osmanović, bivši direktor Poreske uprave Brčko Distrikta, uhapšen je 23. novembra 2019. godine na graničnom prelazu Sremska Rača u Srbiji, po poternici iz Beograda.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Osmanovića zbog sumnje da je izvršio ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u leto 1992. godine u Gornjem Rahiću na području Brčkog, na severu Bosne i Hercegovine.

Optužnica je podignuta u februaru 2020. godine.

Kako se navodi u saopštenju Fonda za humanitarno pravo, Viši sud u Beogradu doneo je 18. februara presudu kojom je Osmanović osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina jer je u svojstvu inspektora policije Brčko nečovečno postupao prema jednom pripadniku Vojske Republike Srpske i dvojici civila srpske nacionalnosti koji su bili zatočeni u logoru „Rasadnik“ u naselju Gornji Rahić.

Sud je Osmanoviću produžio i pritvor u kom se nalazi od momenta hapšenja i koji će trajati do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Sud je utvrdio da je Osmanović nečovečno postupao i telesno povređivao tri lica, dok je za postupanje prema jednom licu sud utvrdio da se takvo ponašanje optuženog ne može smatrati kao nečovečno postupanje.

Iz Fonda za humanitarno pravo navode da je Tužilaštvo BiH, odmah po hapšenju Osmanovića, zatražilo od Srbije njegovo izručenje i ustupanje predmeta, s obzirom na to da je Osmanović državljanin BiH i da je krivično delo izvršeno na teritoriji BiH, gde se nalaze i svedoci i oštećeni. Zahtev su institucije Srbije odbile, navodi se u saopštenju.

Iz Fonda za humanitarno pravo navode da karakter sukoba na prostoru bivše Jugoslavije zahteva da se procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine pristupi regionalno, odnosno da postoji čvrsta saradnja između tužilaštava u regionu.

“Državljani BiH koji su osumnjičeni za ratne zločine i koji budu uhapšeni na teritoriji Srbije moraju biti predati pravosuđu BiH na dalje postupanje. S druge strane, kada tužilaštvo BiH podigne optužnicu protiv državljana Srbije koji se i nalazi na teritoriji Srbije taj predmet se odmah ustupa Tužilaštvu za ratne zločine Srbije i postupak se dalje vodi pred sudom u Srbiji”, piše u saopštenju.

Iz Fonda za humanitarno pravo navode da su odnosi Srbije i BiH opterećeni brojnim problemima, između ostalog, “nemogućnošću vlasti Srbije da efikasno procesuiraju ratne zločine, ali i stanu na put normalizaciji glorifikovanja osuđenih za genocid u Srebrenici i davanja prostora u javnosti ratnim zločincima”.

(Radio Slobodna Evropa)