Skip to main content

Fon Kramon: Hitno reagovati da se spreči moderno ropstvo u Srbiji

Aktuelno 20. nov 2021.
2 min čitanja

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon je ocenila da je potpuno neprihvatljivo da Srbija, država koja teži da postane članica Evropske unije, na svojoj teritoriji toleriše izgradnju i rad fabrike za koju se sumnja da zapošljava kroz trgovinu ljudima i eksploataciju.

“Ćutanje srpskih vlasti o ovom prinudnom radu znači da su one saučesnici u modernom ropstvu”, navela je Fon Kramon na Tviteru.

Ona je izrazila zgražavanje nedavnim izveštajima o tretiranju vijetnamskih radnika koji su radili na izgradnji fabrike guma kineskog investitora Linglong kod Zrenjanina.

Evroposlanica je apelovala na srpske vlasti da odmah reaguju na eklatantno kršenje prava radnika i ugrožavanja ljudskog dostojanstva u zemlji.

“Srbija mora da pokaže da pripada evropskoj porodici zemalja promovišući visoke standarde ljudskih prava i prava radnika, uključujući sprovođenje temeljne analize kineskih investicija u zemlji i sprovođenjem standarda rada i zaštite životne sredine”, navela je Fon Kramon.

(Beta)

Novi šamar Vučiću iz EU: Vlast u Srbiji saučesnik ropstva u Linglongu

Poslanici Evropskog parlamenta saopštili su da su zgroženi nedavnim izvještajima o navodnoj trgovini ljudima u Srbiji u cilju radne ekslopatacije. Oni su istakli da užasne slike, poslate sa gradilišta kineske fabrike Linglong, ukazuju da se na granicama Evropske unije odvija moderno ropstvo.

Poslanici EP naglašavaju da je potpuno neprihvatljivo da država, koja želi da postane članica EU, toleriše izgradnju i održavanje fabrike koja, prema navodima, vrši trgovinu ljudima nad zaposlenima i eksploataciju na teritoriji domaćina.

“Procjenjuje se da na gradilištu kineske kompanije Linglong živi i radi oko 500 vijetnamskih radnika. Izvještaji iz prve ruke daju užasnu sliku – sliku modernog ropstva na granici Evropske unije. Ovi radnici žive u nehumanim uslovima – rade 26 dana u mjesecu, 9 sati dnevno, bez obezbijeđene zaštitne opreme na radu. Izvještaji pokazuju da oni takođe žive u prenaseljenim barakama, bez odgovarajućeg grijanja ili kanalizacije, bez dovoljno struje i sa nedovoljno hrane. Radnici su, kako se izvještava, dva puta do sada štrajkovali u znak protesta zbog nedostatka hrane i plata koje nisu isplaćene od maja. Potpuno je neprihvatljivo da država, koja želi da postane članica EU, toleriše izgradnju i održavanje fabrike koja, prema navodima, vrši trgovinu ljudima nad zaposlenima i eksploataciju na teritoriji domaćina.

Ćutanje srpske vlade o ovom prinudnom radu znači da su oni saučesnici u modernom ropstvu”, navodi se u tekstu.

Poslanici EP pozvali su srpske vlasti, u prvom redu Ministarstvo zaduženo za rad, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova, nadležne inspekcije i tužilaštvo da pod hitno reaguju na eklatantne povrede radničkih prava i ljudskog dostojanstva.

“Srbija mora da pokaže da pripada evropskoj porodici naroda, promovišući visoke standarde ljudskih i radničkih prava. To uključuje i temeljnu analizu kineskih investicija u zemlji i sprovođenje standarda rada i životne sredine. Dostojanstven rad i ljudska prava moraju se poštovati”, poručuju poslanici EP.

Saopštenje su potpisali: Klemen Grošelj (Obnovimo Evropu), Viola fon Kramon (Zeleni), Tineke Strik (Zeleni), Tonino Picula (socijaldemokrate), Grendolin Delbos Korfild (Zeleni), Irena Joveva (Obnovimo Evropu), Tomas Vajts (Zeleni).

(Nova.rs)