Skip to main content

Fon der Lajen: Prosperitet Zapadnog Balkana zavisi od njegove integracije u EU

Info 29. avg 2022.
2 min čitanja

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da prosperitet Zapadnog Balkana u potpunosti zavisi od njegove integracije u ostatak Evrope.

Na početku dvodnevnog Bledskog strateškog foruma, u Sloveniji, Fon der Lajen je kazala da će EU nastaviti da podržava Zapadni Balkan, navodi agencija Anadolija.

“Neka ne bude nikakve sumnje, naši prijatelji sa Zapadnog Balkana su deo naše evropske porodice. Prosperitet Balkana u potpunosti zavisi od njegove integracije u ostatak Evrope. Najvažnije je to da ljudi Zapadnog Balkana velikom većinom žele priključenje Evropskoj uniji”, kazala je Fon der Lajen.

Navela je da je u proteklih nekoliko godina došlo do usporavanja procesa proširenja EU, ali da Unija ima jasan strateški interes da sve zemlje Zapadnog Balkana nastave put ka članstvu.

Stabilnost Zapadnog Balkana je evropska stabilnost, a prosperitet Zapadnog Balkana je takođe evropska”, navela je predsednica Evropske komisije.

Fon der Lajen je rekla i da Rusija ne sme da pobedi u ratu u Ukrajini, i najavila nastavak podrške Ukrajini sve dok to bude potrebno.

“Sve zavisi od snage demokratije, od našeg kapaciteta da očuvamo fundamentalne principe, pružimo otpor agresiji, zaštitimo naše vrednosti i naše prijatelje. Ako želimo očuvati osnovne principe, kao što su samoopredeljenje i nepovredivost granica, Putin ne može da pobedi u ovom ratu, a Ukrajina mora da pobedi”, rekla je Fon der Lajen.

Ona je kazala da je sankcije EU protiv Rusije nanose “kolosalnu štetu” sposobnosti Kremlja da vodi rat protiv Ukrajine.

Podržavaćemo Ukrajinu sve dok je to potrebno. Činimo to za Ukrajinu, činimo to za očuvanje naših evropskih vrednosti i da pokažemo Rusiji i svetu da se kršenje međunarodnih pravila skupo plaća. To mora svima da bude jasno”, kazala je.

Ona je ukazala i na važnost strateškog delovanja na jačanju vlastitih i slabljenju ruskih kapaciteta delovanja, jačanja demokratije u kontekstu pitanja Ukrajine, ali i Zapadnog Balkana, i nužnog globalnog delovanja na jačanju sistema zasnovanog na pravilima.

“Primarno mislim na okončanje naše zavisnosti od prljavog ruskog fosilnog goriva. Radimo na tome i diversifikujemo naše snabdevanje”, dodala je.

Ovogodišnji Bledski strateški forum održava se pod nazivom “Vladavina moći ili moć pravila”, a u fokusu skupa su rat u Ukrajini i njegove posledice.

(Beta, foto: dpa)