Skip to main content

Dokumentarni film o antiratnim protestima u Vojvodini

Autonomija 16. мар 2015.
2 min čitanja

Na prvom programu Radio-televizije Vojvodina večeras će biti prikazan film „Nisu ćutali“, koji govori o antiratnim protestima u Vojvodini, mirovnim aktivistima i novinarima koji su se suprotstavili ratnohuškačkoj politici režima Slobodana Miloševića.
Film „Nisu ćutali“ je nastavak serijala „Živeti zajedno“, koji govore o pomirenju i obnovi međuetničkog poverenja u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Serijal je rađen u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine i udruženja BH novinari, dok je RTV koproducent.
Krajem osamdesetih godina prošlog veka u Srbiji je došlo do masovne nacionalističke političke mobilizacije koju je predvodio Slobodan Milošević.
Ali, već od samog početka Miloševićeve vladavine javili su se otpori i formirane su političke i mirovne građanske organizacije koje su osporavale nacionalizam kao politički program. Stvari su se radikalizovale početkom devedesetih godina, kada je počeo rat.
U ovom filmu je reč o otporu ratu i velikom broju mirovnih aktivista u Vojvodini. Autori filma „Nisu ćutali“ su novsadski novinari Maja Leđenac (O Radio), Branislava Opranović (Dnevnik), Norbert Šinković (Slobodna Evropa) i Darko Šper (RTV).
Prvi film iz ovog serijala „Znam šta je ofsajd“ govori o tome šta za društvo znači kada je sport mnogo više od igre. Između ostalog, film govori i o brutalnom ubistvu nekadašnjeg jugoslovenskog rukometnog reprezentativca Gorana Čengića, tokom opsade Sarajeva, 1992. godine.
Nakon toga publika je imala priliku da pogleda i film „Apostoli dobra“, koji govori o hrabrosti i dobrim delima sveštenika Milorada Golijana i fra Marka Gele tokom ratnih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.
Pre 14 dana emitovan je dokumentarni film „Heroji bitke za ranjenike“, koji govori o velikoj hrabrosti doktorke Dušanke Vujasić i Predraga Pere Dacića koji su stradali u bosanskom ratu spašavajući ranjenike iz Kantonalne bolnice u Goraždu.
Prošle nedelje prikazan je i film „Komšije“ koji govori o Dušanu Raduloviću i njegovoj ženi Tereziji koji su tokom rata u BiH spasli sigurne smrti nekoliko hrvatskih porodica. Ovaj film govori i o stradanju dece u Prijedoru, gde je tokom rata pred očima roditelja streljano 102 deteta, a najmlađe je imalo tek godinu dana.
Dokumentarni filmovi iz serijala „Živeti zajedno“ govore o pozitivnim pričama i građanskoj hrabrosti iz ratnog i poratnog perioda na području bivše Jugoslavije. Dokumentarci govore o ljudima, koji su se izdigli iznad mnoštva negativnih pojava, nasilja i ratnih zločina, koji su konkretnim delima pomogli onima „s druge strane“. U prvom planu filmova su ljudi koji su ostali humani i u najtežim vremenima, istinski heroji koji vlastitim primerom i životom svedoče mogućnost susreta, a ne sukoba, kao i mogućnost jačanja poverenja i procesa pomirenja u regionalnim okvirima, bez relativiziranja ili ublažavanja odgovornosti za ono što se dogodilo. Dokumentarni filmovi realizovani su u saradnji udruženja „BH novinari“ i Nezavisnog društva novinara Vojvodine u koopropdukciji sa Radio-televizijom Vojvodine, a pod pokroviteljstvom EU medijskog fonda „Jačanje medijske slobode u Srbiji“. Serijal su podržali i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i nemački Forum ZFD.
(Autonomija)