Skip to main content

Festival „Filmski front“ od četvrtka u KC Novi Sad

Kultura 25. okt 2021.
< 1 min čitanja

Međunarodni festival kratkometražnog filma „Filmski front“ nakon dve godine ponovo će biti održan u Kulturnom centru Novi Sad, a publika će tokom 19. festivalskog izdanja sve do 31. oktobra imati priliku da pogleda više od 50 kratkometražnih filmova.

Kako su saopštili organizatori, na konkurs za kratkometražne filmove pristiglo je preko 1.000 filmova iz zemlje i inostranstva, a selektor Filip Markovinović ostvarenja je svrstao u dve takmičarske kategorije – Srbija/region i Međunarodnu selekciju.

“Donekle je iznenađujuće što je pandemija tek sporadično zastupljena kao tema. Tematski filmovi i dalje najčešće preispituju međuljudske odnose unutar porodice. Ove godine, u regionalnoj selekciji, prvi put imamo jednak broj filmova koje potpisuju autori i onih koje potpisuju autorke“, rekao je Markovinović.

Pobednika Srbija/region selekcije ove godine biraće žiri u sastavu: reditelji Nemanja Ćeranić, Jelena Gavrilović i Gvozden Đurić, dok će najbolji od dvadeset filmova Međunarodne selekcije, kao i svake godine, birati publika.

Tokom četiri festivalska dana publika će imati priliku da u pratećem programu gleda animirane filmove za decu, kratke horor filmove iz celog sveta i ostvarenja novosadskih autora.

Festival će biti zvanično otvoren projekcijom filma “Oaza”, koji je srpski kandidat u trci za Oskara, a zatvaranje festivala biće obeleženo projekcijom muzičkog filma “Buč Kesidi: Euforija uživo”.

“Filmove često gledamo u nadi da ćemo kroz njih da proživimo nešto što nikad nismo i možda nikad ni nećemo u realnom životu. Filmski front nas ove godine vraća na jedno suštinsko pitanje: kakav je odnos gledaoca prema filmu, a kakav filma prema gledaocu?”, izjavila je direktorka festivala Nina Latinović.

Ulaz na sve festivalske projekcije je besplatan, izuzev projekcije dugometražnog igranog filma “Oaza” reditelja Ivana Ikića.

Filmski Front se održava u skladu sa epidemiološkim merama, što podrazumeva da su posetioci u obavezi da festival isprate uz poštovanje propisane distance i nošenje maske.

(Autonomija)