Skip to main content

Februarska Slobodna zona

Autonomija 21. feb 2012.
3 min čitanja

Filmski festival Slobodna zona predstavlja 23. februara u Rexu dokumentarni film “David želi da leti” mladog nemačkog autora Davida Sivekinga, kome je bio san da upozna kultnog reditelja Dejvida Linča i priča sa njim o filmu. U tom pokušaju je i uspeo, upoznavši ujedno i začuđujući svet transcendentalne meditacije, ali i njenu tamniju stranu.

Siveking je upoznao svog idola u proleće 2006. Sastanak je održan na radionici u SAD, gde je Linč održao govor o izvorima kreativnosti. Među njima je i transcendentalna meditacija (TM), tehnika koju taj kultni reditelj dnevno praktikuje već više od 30 godina. Ipak, nikad do sada o tome nije javno pričao, a postavlja se pitanje da li upravo TM stoji iza njegovih mračnih, nedokučivih filmova.

Iako se lokacija radionice (Mahariši Univerzitet Otkrovenja u Ajovi) mladom filmskom stvaraocu iz Berlina čini pomalo neobična, istovremeno je i misteriozna i fascinantna. Počinje potpuno novo poglavlje u životu Sivekinga koji upoznaje ideje Maharišija – Ferfild u Ajovi predstavlja novi svet u kojem sve deluje moguće – čak i letenje, bez pomoći bilo kakvih naprava.

Mahariši Maheš Jogi, osnivač TM i legendarni guru iz 60-ih godina prošlog veka, obećao je kreativnost, zdravlje, profesionalni uspeh, mir u svetu… ništa manje od “raja na Zemlji”. Siveking odlučuje da prihvati savet Linča i sam počinje da praktikuje transcendentalnu meditaciju.

Osnovani i podržani iz donacija, Mahariši i njegovi pratioci izgradili su jedinstvenu globalnu kompaniju sa glavnim štabom u Holandiji; svetski centar mira u Indiji, tajnu “TM svetsku skupštinu” u švajcarskim Alpima; više od 20 “Nepobedivih univerziteta”… Takođe, postoje i opskurni ograđeni kampovi posvećeni “letenju uz pomoć joge”. Po drugi put, Siveking otkriva potpuno novi svet, a što dublje istražuje, to više odstupanja izlazi na površinu. Odjednom, TM otpadnici počinju da ga kontaktiraju i tvrde da ih je Maharaši upropastio – finansijski, kao i psihički.

Siveking je sada u dilemi da li da im veruje i da li je transcendentalna meditacija samo mašina za novac, kako kritičari kažu…

Prema rečima mladog reditelja, kada je poslušao Linčov savet i počeo da uči TM kako bi postao bolji reditelj, počeo je i da transformiše svoj život u film.

“Dolazim iz porodice ateista. Moj otac je matematičar. Išli smo u crkvu da bismo slušali dobru muziku, ne da bismo se krstili. Tokom učenja TM spontano sam spoznao vezu nauke i duhovnosti. Takođe, bio sam fasciniran time što je osnivač TM-a, Mahariši, nspirisao mnoge velike umetnike, poput Dejvida Linča i Bitlsa. Moja porodica je bila prilično iznenađena kada sam im rekao da pratim tehnike indijskog gurua i da želim da postanem letač uz pomoć joge. Producenti koji su imali dovoljno hrabrosti da učestvuju u mom filmskom eksperimentu bili su zabrinuti da ću se izgubiti na putu ka samootkriću. Zapravo, rezultat mog putovanja je bio prilično otvoren. Video sam sebe kako odlazim sa Himalaja u Holivud. Iskustvo meditacije pomoću TM tehnike bilo je veoma harmonično. Međutim, uskoro su se pojavili problemi sa transcendentalnom meditacjom. Kada su naslutili da želim da budem i kritičan u svom filmu, vođstvo TM ogranizacije želelo je da ga stavi pod svoju kontrolu. Kada sam počeo da srećem TM otpadnike i kritičare, prećeno mi je sudskom tužbom. U jednom trenutku sama organizacija ponudila mi je da uzme na sebe sve produkcijske troškove filma, ali ja sam želeo sam da snimim svoj, nezavisni film. Ovaj film vidim, u najboljem svetlu, kao otvoren hram, a ovo iskustvo kao intenzivnu grupnu meditaciju. Nadam se da će svaki gledalac moći na sopstveni način da se udubi u film, a da pritom ne isključi svoj mozak!”, poručio je mladi reditelj.

Siveking je rođen 1977. u Nemačkoj, a po završetku školovanja počeo je da radi na televiziji i realizovao je nekoliko kratkih filmova i dokumentaraca.

Od 2000. godine radi kao glumac i asistent režije, a 2003. godine počinje studije režije na nemačkoj filmskoj akademiji u Berlinu i učestvuje na Talent kampusu Berlinala. Njegov kratki film “Američka ambasada” (Die Amerikanische Botschaft) prikazan je 2005. u Kanu i osvojio je dve nagrade. “Senegallemand” (Sénégallemand), njegov diplomski film iz 2007. godine, prikazan je na međunarodnom filmskom festivalu u Minhenu.

Film “David želi da leti” (David Wants to Fly) imao je svetsku premijeru na Berlinalu 2010. godine, a prikazan je i na festivalima Hotdocs u Torontu i IDFA u Amsterdamu 2010, kao i na Docufestu u Prizrenu 2011.

U Kulturnom centru Rex prikazuje se u nastavku mesečnog programa Slobodne zone, a cena ulaznice je 100 dinara.

Sajt Slobodne zone je www.freezonebelgrade.org

(SEEcult.org)