Skip to main content

FCJK: Još jedan politički linč i sabotaža montenegristike

Jugoslavija 02. sep 2021.
2 min čitanja

Učesnici međunarodnoga simpozijuma Cetinjski filološki dani danas su, kako su kazali, izloženi poniženjuzatvaranjem Hotela Grand.

“Nakon prvobitne informacije da moramo napuštiti hotel ili da možemo prenoćiti ali bez ishrane, konačno je odobren boravak najkasnije do sjutra ujutro u devet časova. Ne želeći da učesnike simpozijuma izlažemo dodatnome poniženju i uznemiravanju, budući da je u holu Hotela policija i inspektori, odlučili smo napuštiti hotel”, kazali su iz Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

Naglašavaju da je simpozijum okupio 60-ak renomiranih naučnika iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Ukrajine, Poljske, Njemačke, Mađarske, Italije, SAD-a te domaće naučnike.

Nema sumnje da se radi o još jednome političkom linču i sabotaži montenegristike te pritisku i zastrašivanju prijatelja crnogorske nauke i kulture. Ovaj je simpozijum planiran i najavljivan u domaćim i inostranim medijima mjesecima unazad, te sramotno odabrani tajming potvrđuje beskrupulozne namjere aktuelne vlasti u razračunavanju s ustanovama i pojedincima koji se protive politici Srpskoga sveta. Slika Crne Gore koju će nakon ovoga skandala naši inostrani gosti ponijeti sa sobom ćera nas da se stidimo sramote ove vlasti”, navode oni.

Hotel Grand zatvoren zbog neizdavanja fiskalnog računa

Uprava policije i Uprava prihoda i carina naložile su zatvaranje hotela Grand na Cetinju. Zatvaranje je naloženo zbog neizdavanja računa od dva i četiri eura, kazao je CdM-u direktor hotela Vesko Pajević.

“Kontrola je bila prije par dana. Danas su došli da zatvore hotel. Prekršaj su našli-fiskalni blok nije izdat, jedan od četiri i jedan od dva eura. Penzionerka koja je pogriješila fiskalni, nije imala ugovor kod sebe, nego je bio gore u kancelariji. I zatvoren je hotel do daljnjeg”, kazao je Pajević.

Za nedjelju je na Cetinju najavljeno okupljanje protivnika ustoličenja izabranog mitropolita Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikija u Cetinjskom manastiru, a dolazak u prijestonicu najavio je veliki broj građana iz čitave Crne Gore. Na pitanje CdM-a sumnja li da li ovaj potez ima veze sa najavljenim okupljanjima za vikend, Pajević kaže da on ništa ne sumnja, ali da ne može da se začudi da jedna ovakva kaznena politika može da ugasi jednu firmu.

“U hotelu nas ne interesuje ni politika, ni ništa, no da radimo i probamo malo crkavice da zaradimo. Sad će da nas zatvore. Agencije sa kojima radimo će sa nama da zatvore ugovore, a nećemo odraditi ni poslove koje smo dogovorili i koji su nam ljudi platili”, navodi Pajević.

Hotel Grand, prema podacima sa njihovog sajta, ima kapacitet da primi više od 400 gostiju. U susret okupljanju najavljenom za nedjelju imali su povećan broj rezervacija.

“Gostiju za vikend je najavljeno, više nego što bi mogli mi da primimo”, ističe Pajević.

(Pobjeda, CDM)