Skip to main content

Fajon: Ukoliko se Crna Gora ne vrati na evropski put, posljedice su neizbježne

Jugoslavija 03. јан 2023.
4 min čitanja

"Ovo je ozbiljna prekretnica i kriza"

Ministarka vanjskih poslova Slovenije i dugogodišnja europarlamentarka Tanja Fajon upozorila je da će, ukoliko Crna Gora ne krene u pravom smjeru, i ne vrati se na put evropskih integracija posljedice biti neizbježne. U razgovoru za Pobjedu Fajon kaže da neće govoriti o tome ko treba, a ko ne treba da bude u crnogorskoj vladi, ali ponavlja da ne bi bilo dobro da se izvršna vlast formira na temelju vrlo upitnih promjena Zakona o predsjedniku.

POBJEDA: Nedavno ste posjetili Crnu Goru i vjerovatno ste bili prva zvaničnica koja je otvoreno upozorila crnogorske vlasti da bi pregovori mogli biti zaustavljeni. Kolika je vjerovatnoća da će se to zaista i desiti ukoliko do kraja januara ne budu izabrane sudije Ustavnog suda?

FAJON: Mogu samo ponoviti da je Slovenija velika prijateljica Crne Gore i regiona. Uradićemo sve da Crna Gora ostane i napreduje na putu ka EU.

Iskreni prijatelji ponekad moraju i otvoreno da ukazuju na probleme. Mi jednostavno želimo da pomognemo. Zajedno sa austrijskim kolegom smo u ime EU ukazali na ozbiljnost situacije. Crna Gora je propustila mnogo prilika i mi bismo željeli da se vrati na evropski put što prije moguće.

Ne želim prejudicirati raspravu unutar EU na temu zaustavljanja pregovora Crne Gore sa EU. U tom trenutku ja sam ukazala na mogućnost koja postoji i koja je u skladu sa novom metodologijom proširenja. Da ponovim: situacija je ozbiljna i potrebno je uraditi sve da Crna Gora krene u pravom smjeru. Mi smo tome posvećeni i isto očekujemo od crnogorskog političkog vrha. Pri tome je jasno da ako se to ne desi – određene posljedice su neizbježne.

POBJEDA: Da li mislite da su vlasti u Crnoj Gori ozbiljno shvatile Vašu poruku, imajući u vidu da su dosadašnja upozorenja i preporuke iz Brisela ignorisane?

FAJON: To će pokazati vrijeme. Vjerujem da ima dovoljno odgovornih i ozbiljnih ljudi koji će donijeti ispravne odluke. I to nije ograničeno samo na vlast i ne može da bude samo oko toga ko ima ili će imati vlast. Odgovornost se traži od svih u političkom životu u Crnoj Gori, ali i od civilnog društva i tako dalje. Ovo je ozbiljna prekretnica i kriza. Na kraju će o ponašanju i odgovornosti odlučivati birači, državljanke i državljani Crne Gore, od kojih više od 75% kaže da podržavaju evropsku budućnost Crne Gore.

POBJEDA: Da li EU razmatra da, kao vrstu sankcije, ukine bezvizni režim Crnoj Gori?

FAJON: Nijesam prisustvovala raspravama na tu temu. Stvari još uvijek mogu da se riješe i sigurna sam da Crna Gora može uskoro da se vrati na pravi put evropske integracije, mada ne mislim da je dobra ideja kazniti ljude za potencijalnu neodgovornost političara. Crna Gora je još uvijek najviše odmakla na putu ka EU, otvorila je sva poglavlja i neka i zatvorila. Sada je potrebno brzo razrješenje političke i institucionalne krize, a prvi važan korak na tom putu je uspostavljanje punog kapaciteta Ustavnog suda.

POBJEDA: Niko iz vladajuće većine nije komentarisao poruke Brisela da bi EU mogla zaustaviti pregovore. Da li to znači da vlasti ne mare za dalju evropsku budućnost zemlje?

FAJON: Teško je razumjeti koja je to vladajuća većina, ali vjerujem da vodeće političke partije ili elementi u njima jesu proevropske. Trenutna situacija je idealna da to i dokažu. Međutim, to ne znači da ne čujemo i ne vidimo upozorenja da postoje i elementi u crnogorskoj politici koji su pod uticajem trećih strana. To je još dodatni razlog da kao EU uradimo sve što je moguće da Crnu Goru zadržimo na evropskom putu.

POBJEDA: Kako komentarišete to što i pored upozorenja EU, mandatar Miodrag Lekić najavljuje da će Demokratski front biti dio vlade, tvrdeći da nijesu javno podržavali Rusiju? Na koji način bi to uticalo na međunarodnu saradnju sa partnerima?

FAJON: Ne možete očekivati od mene da ću se opredijeliti ko treba da bude u crnogorskoj vladi, odnosno koaliciji. To svakako nije moje poslanstvo. Crna Gora je suverena zemlja. Na odnose sa međunarodnim partnerima bi uticalo opredjeljenje i djela vlade. Bilo koje vlade. Pri tome smo upozorili da nije nevažan način na koji je oblikovana buduća vlada Crne Gore. Smatram da ne bi bilo dobro da se to desi na osnovu vrlo upitnih promjena Zakona o predsjedniku. Neka o ustavnosti tog zakona najprije odluči Ustavni sud Crne Gore, zato je za sve važno da se sud formira što prije. Naše mišljenje o tome je bazirano na mišljenju Venecijanske komisije.

POBJEDA: Da li ovako formirana vlada otvara dodatni prostor za rusko i srpsko miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore, imajući u vidu bliske odnose lidera DF-a sa predstavnicima Beograda i Moskve?

FAJON: Međunarodni kontekst se svakako promijenio poslije ruskog napada na Ukrajinu i naravno da nam je važno da Crnu Goru zadržimo u okviru dosadašnjih strateških EU opredjeljenja. Crna Gora je i pored svih unutrašnjih problema potpuno usklađena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU. To je jako važno.

Podržaćemo sve koji dijele tu orijentaciju. A vrijeme i djela će pokazati ko je protiv evropske orijentacije Crne Gore i šta o tome misle birači.

POBJEDA: Jedan od lidera DF-a, kao i Lekić kaže da „Crna Gora poštuje preporuke EU, ali da će sama odlučivati o unutrašnjim pitanjima“. Kako to doživljavate – ne zanima nas što govorite?

FAJON: Ponavljam: Crna Gora je suverena zemlja i treba sama odlučivati o unutrašnjim pitanjima. Međutim, jasno je da je nama u EU bitno da zemlja koja želi da postane dio evropske porodice dijeli naše vrijednosti, to jasno pokazuje i poštuje naše stavove.

Važno je da se u Crnoj Gori uspostave demokratske institucije u punom kapacitetu, da država ima nezavisno pravosuđe i medije i da poštuje svoje zakone i Ustav. Naravno, nama je važno i da zadrži dosadašnja strateška opredjeljenja. Moja želja je da Crna Gora što prije prevaziđe ovu krizu i dobije vladu sa punim legitimitetom.

Iskoristiću priliku i da svim državljankama i državljanima Crne Gore čestitam praznike i poželim srećnu Novu godinu. Nadam se da će u 2023. Crna Gora ostvariti konkretan napredak na putu prema EU.

Jovana Đurišić (Pobjeda, foto:N1)