Skip to main content

Fajon na Samitu EU očekuje ohrabrujuće izveštaje i početak pregovora sa BiH

Jugoslavija 03. dec 2023.
< 1 min čitanja

"Imamo jasnu bledsku obavezu da se države pripreme za proširenje do 2030. godine"

Potpredsednica Vlade Slovenije i ministarka spoljnih i evropskih poslova Tanja Fajon izjavila je da je ova godina izuzetno važna za proširenje i da na decembarskom Samitu Evropske unije (EU) očekuje ohrabrujuće izveštaje.

„Pred kraj godine očekujem ohrabrujuće izveštaje, želim da vidim početak pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, očekujemo pristupne pregovore sa Ukrajinom, Moldavijom, dalje sa Gruzijom i u tom kontekstu je ključno da Severna Makedonija i Albanija novom međuvladinom konferencijom otvore i započnu konkretne pregovore“, rekla je Fajon.

Ona je to rekla u intervjuu makedonskoj agenciji MIA na pitanje kakva ima očekivanja od decembarskog samita EU u vezi sa Zapadnim Balkanom, ističući da je proširenje postalo geostrateška nužnost.

„Ako pogledamo šta se dešava oko nas, ruska agresija u Ukrajini, sukob na Bliskom istoku, EU mora biti jaka, mora biti jedinstvena, imamo jasnu bledsku obavezu da se države pripreme za proširenje do 2030. godine. Sa druge strane, ja i Slovenija težimo da zemlje Zapadnog Balkana budu spremne i sposobne da uđu u EU“, rekla je Tanja Fajon.

(Beta, foto: printscreen/RTCG)