Skip to main content

Asja Zara Lagumdžija najbolja glumica festivala u Marakešu

Kultura 03. dec 2023.
< 1 min čitanja

Nagrada za ulogu u filmu Ekskurzija rediteljke Une Gunjak

Bosanska glumica Asja Zara Lagumdžija, za ulogu u filmu Ekskurzija rediteljke Une Gunjak, dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu na 20. filmskom festivalu u Marakešu (Maroko).

Nakon devet dana, žiri kojim je predsjedavala američka glumica i dobitnica Oskara, Jessica Chastain, objavio je dobitnike ovogodišnjeg festivala u Marakešu, nakon pregledanih 14 filmova u zvaničnom takmičarskom programu.

Za najbolji film je proglašen The Mother of All Lies, nagradu žirija su podijelili Hounds i Buy Buy Tiberius, najbolja rediteljica Ramata-Toualaye Sy za film Banel & Adama te za najbolju mušku ulogu Nehir Tuna za ulogu u filmu Dormitory.

Nagrađeni filmovi su ispred svojih zemalja kandidovani za Oskar.

Ovogodišnji festival je dodijelio posebne nagrade danskom glumcu Mads Mikkelsenu i marokanskom reditelju Faouzi Bensaidi.

Među učesnicima festivala ove godine su bili svjetski poznati dobitnik Oskara, američki reditelj Martin Scorsese i glumac Willem Dafoe.

Na festivalu je prikazano 75 filmova iz 36 zemalja koje je pratilo 518 novinara i snimatelja iz 163 akreditovana medija sa šest kontinenata.

Ko je bio u žiriju

Pored predsjednice Zirija Jessice Chastain, članovi žirija su bili i osam svjetski priznatih filmskih umjetinka, glumca, glumica, rediteljica i reditelja (SAD, Australija, Francuske, Švedska, Velike Britanije, Iran, Egipat, Maroko) sa pet kontinenata.

(Radio Sarajevo)