Skip to main content

Fajon: Ako Crna Gora ne izabere Ustavni sud moguće zaustavljanje pristupnih pregovora sa EU

Jugoslavija 15. jan 2023.
< 1 min čitanja

"Ustavni sud i popunjavanje sudija prioritet je svih prioriteta za EU"

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je večeras u Podgorici da ako sadašnji, šesti pokušaj izbora sudija Ustavnog suda (US) ne uspe, postoji “velika opasnost” da se zaustave pristupni pregovori Crne Gore sa EU.

Posle sastanka s predsednicom skupštine Crne Gore, Danijelom Đurović, Fajon je novinarima rekla da je to “ozbiljna pretnja” i da će 23. januara u Briselu razgovarati o tome šta su potencijalne mere koje EU može preduzeti prema Crnoj Gori.

“Ustavni sud i popunjavanje sudija prioritet je svih prioriteta za EU. Na strani političara je da stisnu ruku i urade ono što smo se dogovorili”, istakla je Fajon.

Predsednica Skupštine je novinarima kazala da se je izuzetna posvećenost Fajon i Slovenije Crnoj Gori, te da je izbor sudija Ustavnog suda bio glavna tema njihovog razgovora.

Đurović je apelovala na sve da već u prvom krugu glasanja budu izabrane sudije.

“Verujem da će Crna Gora u što skorije vreme prevazići prepreke i da ćemo nastaviti evropskim putem”, kazala je predsednica Skupštine.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je u odvojenom razgovoru sa Fajon kazao da njegova strana ima “volje da se dođe do kompromisa koji će omogućiti povratak funkcionalnosti Ustavnog suda”.

Uz to je ukaza da su poslanički izbori ključ da bi se došlo do stabilne, političke vlade, “preko potrebne Crnoj Gori”.

Neophodno je, ocenio je Đukanović, zaustaviti stalna usporavanja i odlaganja povratka Crne Gore na evropski kolosek.

“Puna saglasnost o neophodnosti poštovanja procedura i profesionalnih standarda za izbor sudija, počevši od Ustavnog odbora Skupštine. Očekujemo odgovorno i hitno postupanje svih aktera”, saopštio je on.

Fajon je danas razgovarala i s premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.

(Beta, foto: N1)