Skip to main content

Bajden povodom godišnjice rođenja Martina Lutera Kinga: Demokratija ‘u opasnom trenutku’

Planeta 15. jan 2023.
< 1 min čitanja

"Borba za očuvanje demokratije odvija se u sudnicama, na izborima, na protestima i na druge načine"

Predsednik SAD Džozef Bajden poručio je danas da je demokratija “u opasnom trenutku” i da “put treba da pokažu” život i nasleđe pastora i prominentnog borca za ljudska prava Martina Lutera Kinga – Mlađeg (1929-1968).

Bajden je prvi američki predsednik na položaju koji je govor povodom godišnjice rođenja Martina Lutera Kinga – Mlađeg održao u Baptističkoj crkvi Ebenezer u Atlanti, gde je često propoovedao King i tu održao neke od najvažnijih političkih govora sve do atentata u kojem je ubijen 1968. godine.

“Moja poruka ovom narodu na ovaj dan je da idemo napred, idemo zajedno, kada biramo demokratiju umesto autokratije, zajednicu umesto haosa, kada biramo one koji veruju i snove, da delamo, da se ne plašimo, uvek čuvajući veru”, rekao je Bajden.

Istakao je da je borba za “dušu nacije večna, stalna borba između nade i straha, dobrote i okrutnosti, pravde i nepravde”.

Osudio je sve koji se služe “rasizmom, ekstremizmom, pobunom” i rekao da se borba za očuvanje demokratije odvija u sudnicama, na izborima, na protestima i na druge načine, ali da niko nije nepogrešiv.

Dan rođenja Martina Lutera Kinga – Mlađeg proglašen je u SAD za federalni praznik 1986. godine.

(Beta)