Skip to main content

Evroski regulatori kaznili TikTok sa 368 miliona dolara

Planeta 15. сеп 2023.
< 1 min čitanja

Zbog kršenja strogih evropskih propisa o privatnosti podataka

Evropsko regulatorno telo kaznilo je platformu TikTok sa 368 miliona dolara zato što nije zaštitila privatnost dece, prvi put da je ta popularna aplikacija za deljenje videa kažnjenja zbog kršenja strogih evropskih propisa o privatnosti podataka.

Irska komisija za zaštitu podataka, vodeće regulatorno telo za velike tehnološke kompanije čije evropsko sedište je u Dablinu, saopštila je da kažnjava TikTok sa 345 miliona evra i ukorava plarformu zbog kršenja koja potiču iz druge polovine 2020. godine.

Istraga je utvrdila da je proces prijavljivanja za tinejdžerske korisnike takav da u podešavanjima njihovi nalozi automatski postaju javni, što je dozvoljavalo svakom da gleda i komentariše njihove video snimke. U podešavanjima gde se tako nešto automatski odobrava predstavlja i rizik za decu mlađu od 13 godina koja su došla do pristupa platformi iako im nije dozvoljeno.

Takođe mogućnost „porodično povezivanje“ napravljeno za roditelje da upravljaju podešavanjima nije dovoljno stroga, i dozvoljava odraslima da uključe direktne poruke za korisnike stare 16 i 17 godina bez njihovog odobrenja.

TikTok je u saopštenju naveo da se ne slaže sa odlukom i posebno sa visinom izrečene kazne.

Kompanija je ukazala da su kritika regulatornog tela usmerena na odlike i podešavanja koja su od pre tri godine. Kako je navedeno, napravljene su izmene mnogo pre nego što je počela istraga u septembru 2021. godine, uključujući i da su svi nalozi za tinejdžere mlađe od 16 godina automatski privatni i da je onemogućeno slati direktne poruke deci staroj od 13 do 15 godina.

„Večina upućenih kritika nije više relevantna kao rezultat mera uvedenih početkom 2021. godine, nekoliko meseci pre nego što je istraga počela“, rekla je u blogu šefica TikToka za privatnost za Evropu Elejn Foks.

(Beta, foto: Pixabay)