Skip to main content

Evropski sud naložio Poljskoj plaćanje milion evra dnevno u sudskom sporu

Planeta 27. okt 2021.
< 1 min čitanja

Evropski Sud pravde naložio je Poljskoj da plaća milion evra dnevno u vezi s produženim sporom sa evropskim blokom vezanim za nezavisnost sudstva.

Sud je odluku doneo 27. oktobra, posle zahteva Evropske komisije za “finansijske kazne” da se osigura poštovanje presude iz jula.

Mera je deo spora između Brisela i Poljske oko vladavine prava i nezavisnosti sudstva.

Poljska treba da plaća milion evra dnevno zato što nije prekinula aktivnosti disciplinskog veća Vrhovnog suda, ključne institucije sporne reforme poljskog sudstva.

Sud je naveo da je kazna “neophodna da bi se izbegla ozbiljna i nepopravljiva šteta pravnom poretku Evropske unije i vrednostima na kojima je Unija zasnovana, posebno vladavini prava”.

Zemlje članice EU godinama upozoravaju na, kako vide, nazadovanje Poljske u demokratskim principima kada je reč o nezavisnom sudstvu i slobodnim medijima.

Sukob je ponovo došao u centar pažnje početkom meseca kada je poljski Ustavni sud presudio da poljski zakoni imaju primat nad zakonima Evropske unije u oblastima gde se ne podudaraju.

Poljski Ustavni sud je početkom oktobra po zahtevu premijera Mateuša Moravjeckog za ocenu ustavnosti, ocenio da neki članovi osnovnog sporazuma EU, o nezavisnosti sudova i pravu svakog građanina EU na pravedan proces nisu u skladu sa Ustavom te zemlje i da je ustav nadređen propisima Unije.

To po stavu poljske vlade znači da zvanična Varšava može da ignoriše presude Suda pravde EU koje se tiču pravosuđa.

EU optužuje Poljsku da je “napunila” Ustavni sud pažljivo izabranim sudijama.

(Beta, Foto: Pixabay)