Skip to main content

Evropski socijalisti traže punu istragu o izbornim nepravilnostima u Srbiji

Info 30. dec 2023.
< 1 min čitanja

"Duboko zabrinjavajuće da su glavni međunarodni posmatrači jednoglasni u nalazima o neregularnostima tokom procesa glasanja"

Partija evropskih socijalista (PES) je pozvala na hitnu i punu istragu navoda o neregularnostima tokom izbora u Srbiji, saopštila je ta organizacija.

Izveštaji posmatračke misije Evropskog parlamenta i Oebsa nagoveštavaju da su srpske vlasti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić podsticali stvaranje neravnopravnih uslova za ostale političke partije koje su učestvovale na izborima, navodi se u saopštenju PSE.

Generalni sekretar evropskih socijalista Đakomo Filibek je izjavio da je duboko zabrinjavajuće da su glavni međunarodni posmatrači jednoglasni u nalazima o neregularnostima tokom procesa glasanja.

„Kao neko ko snažno podržava evropsku budućnost Srbije i Zapadnog Balkana, PES očekuje više demokratske standarde u Srbiji – državi koja ima pun status zemlje kandidata i koja je u pregovaračkom procesu pridruživanja“, naveo je Filibek.

Preliminalri nalazi međunarodnih posmatrača navode da je glasanje „bilo poremećeno oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa“.

Evropski socijalisti i demokrate pažljivo prate razvoj događaja posle izbora i želeli bi da vide punu istragu svih zvanično podnetih pritužbi, ističe se u saopštenju.

PES je podsetio da je već dao podršku evropskom poslaniku Andreasu Šideru, kojeg su srpske vlasti napale zbog iznetih nalaza o neregularnostima na izborima.

„Gledajući nasilje za vreme protesta opozicije posle izbora u Srbiji, posebno u Beogradu, PES poziva vlasti da daju sve od sebe kako bi pronašli mirno i demokratsko rešenje krize. Medijski izveštaji o navijačima, koje bi vlast mobilisala kako bi izazvali nasilne incidente tokom protesta opozicije, izazivaju ozbiljnu zabrinutost“, dodaju evropski socijalisti.

Oni su podržali i izrazili solidarnost s Marinikom Tepić koja štrajkuje glađu, kao i sa drugim opozicionim poslanicima koji protestuju protiv izbornih neregularnosti.

(N1)