Skip to main content

Evropski savet: Hitno ostvariti napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije

Info 09. феб 2023.
< 1 min čitanja

"Veza između dve strane postaviće se na novu i održivu osnovu"

Evropski savet usvojio je u četvrtak zaključke o pregovorima Srbije i Kosova u kom poziva obe strane da „u potpunosti i bezuslovno implementiraju obaveze koje su preuzele u dijalogu, uključujući sporazume sklopljene 2013. i 2015. godine o stvaranju Zajednice srpskih opština“.

„U svetlu nedavnih tenzija na severu Kosova, Evropski savet naglašava da je hitno potrebno ostvariti napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije kroz dijalog uz posredstvo EU, koji predvodi visoki predstavnik“, navodi se u zaključciima Evropskog saveta.

Savet je pozdravio nedavni evropski predlog, takođe poznat kao francusko-nemački, navodeći da će se veza između dve strane postaviti na „novu i održivu osnovu“.

„Evropski savet pozdravlja evropski predlog za postavljanje odnosa između obe strane na novu i održivu osnovu kao istorijsku šansu koju obe strane treba da iskoriste i u cilju ostvarivanja svoje evropske perspektive“, navodi se u zaključcima.

Dijalog Srbije i Kosova uvršten je u poslednjem trenutku na dnevni red samita šefova država i vlada Evropske unije (EU), koji se održava 9. i 10. februara, javio je ranije Radio slobodna Evropa.

(N1)