Skip to main content

Evropski lideri u Briselu razgovarali sa Kurtijem i Vučićem

Jugoslavija 26. окт 2023.
3 min čitanja

Ni Kurti ni Vučić nisu dali izjavu novinarima za sada o sastancima koji su održani na marginama Samita EU

Lideri Evropske unije (EU) razgovarali su u Briselu u četvrtak odvojeno sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali još nema više nikakvih informacija.

Ni Kurti ni Vučić nisu dali izjavu novinarima za sada o sastancima koji su održani na marginama Samita EU koji se bavi Ukrajinom i ratu Izraela protiv Hamasa.

Što se tiče mogućnosti još jednog sastanka tokom dana, izvori iz EU rekli su da „ništa nije isključeno“.

Kako je ranije izjavio portparol EU Pitera Stano, ovi odvojeni sastanci su nastavak procesa koji je započeo prošlog vikenda, kada je takozvana „velika petorka“ zapadnih izaslanika posetila Prištinu i Beograd.

„Ideja je da se ovi sastanci održe na marginama samita EU, u znak podrške povratku dijalogu. Poruka EU je da očekujemo da se obe strane, Srbija i Kosovo, odmah i nesmetano vrate obavezama koje proističu iz dijaloga, da odmah rade na smanjenju tenzija i ponovnom pokretanju dijaloga“, rekao je Stano.

Stano je, međutim, ranije rekao da bilo kakav sastanak Kurtija i Vučića, za sada, nije u planu.

Kurtija i Vučića odvojeno su primili nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Sastancima su prisustvovali i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, te šef spoljne politike EU Žozep Borel, koji će i šefove država i vlada EU informisati o situaciji u procesu normalizacije odnosa sa Kosova i Srbije.

Savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije su uz izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara deo „velike petorke“ koja je 21. oktobra posetila Prištinu i Beograd i predstavila plan za normalizaciju odnosa.

Stano je potvrdio da plan sadrži „moderni evropski predlog“ statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, dok se, prema izvorima iz EU, traži od Srbije da potvrdi svoju podršku implementaciji Ohridskog sporazuma za normalizaciju odnosa.

Vlada Kosova saopštila je da se Kurti složio da je ovaj plan „okvir za nastavak daljih razgovora sa savezničkim zemljama“.

Vučić je, pak, rekao da je Srbija spremna da razgovara o planu, ali je priznao da „planirani sastanci neće biti laki“.

U izjavi Radiju Slobodna Evropa, portparol američkog Stejt departmenta rekao je da SAD nastavljaju da podržavaju dijalog između Kosova i Srbije, uz posredovanje EU, kao „jedini način da se postigne miran i produktivan odnos između Kosova i Srbija“.

Šta je sa dijalogom?

Kurti i Vučić su se poslednji put sastali 14. septembra, ali bez pomaka.

Desetak dana kasnije dogodio se napad u Banjskoj, gde su naoružane grupe Srba napale kosovsku policiju, ubivši jednog policijskog službenika. Tokom sukoba ubijena su i tri srpska napadača, što je izazvalo zabrinutost za stabilnost u regionu.

Govoreći 25. oktobra za britanski list Fajnenšel tajms, Kurti je rekao da „ako ne bude kazni i sankcija Srbiji posle onoga što je uradila, definitivno neće biti dijaloga„.

Ovaj proces u cilju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije započeo je 2011. godine uz posredovanje EU i podršku SAD.

Stranke su u tom cilju postigle desetine sporazuma, ali mnogi od njih nikada nisu sprovedeni.

Jedna od njih je i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Iako za to postoji dogovor iz 2013. godine, zvaničnici u Prištini kažu da bi to, kako jeste, loše uticalo na funkcionalnost države i dali su još nekoliko predloga za regulisanje pitanja manjinskih zajednica.

Međutim, i EU i SAD su nedavno pojačale pritisak na Kosovo da formira Asocijaciju.

Dok SAD kažu da bi to trebalo da bude u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, za EU bi o pitanju kako nastaje asocijacija i kako će funkcionisati treba razgovarati u dijalogu.

Borel: Dijalog jedini način za dolazak do rešenja, od njega zavisi evropski put Kosova i Srbije

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je u Briselu, posle sastanaka sa liderima Srbije i Kosova, da je dijalog jedini način za dolazak do rešenja i da od njega zavisi evropski put dve strane.

„Rad je u toku. Možda ću morati da napustim samit EU da bih se ponovo sastao sa liderima Kosova i Srbije da vidimo da li možemo da nađemo rešenje unutar dijaloga. Nema drugog rešenja. Evropski put Kosova i Srbije ide kroz ovaj dijalog“, kazao je Borel novinarima po dolasku na sastanak lidera Unije i njenih članica.

On je na samit EU došao iz hotela, u kojem je sa drugim zvaničnicima EU i liderima Nemačke, Francuske i Italije odvojeno razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Italijanska premijerka Meloni rekla je po dolasku na samit EU da su ona, Makron i Šolc na današnjim sastancima sa Vučićem i Kurtijem pozvali na primenu već postignutih sporazuma.

„Zamolili smo obojicu lidera da preduzmu korake napred u vezi sa sprovođenjem sporazuma postignutih poslednjih godina i meseci“, rekla je Meloni.

Predsednik Evropskog saveta Mišel napisao je na društvenoj mreži Iks posle sastanaka sa Vučićem i Kurtijem da su „deeskalacija i povratak normalizaciji odnosa Beograda i Prištine od ključnog značaja“.

(RSE, Beta, Karikatura: STUPS)