Skip to main content

Evropski jevrejski kongres povodom nacističkog skandiranja navijača Dinama: Apsolutno odvratno

Jugoslavija 15. сеп 2022.
< 1 min čitanja

Evropski jevrejski kongres protestovao je na svom Twitter nalogu povodom nacističkog skandiranja navijača Dinama iz Zagreba, koje se desilo sinoć prije utakmice sa Milanom.

“Apsolutno odvratno. Navijači zagrebačkog Dinama izvode nacistički pozdrav na ulicama Milana. Svijet nogometa mora se osloboditi fašista i nositelja mržnje, mržnje koja se s nogometnih terena širi na trgove”, napisano je na Twitteru.

Podizanje desne ruke

Veliki broj navijača zagrebačkog Dinama uoči sinoćnje utakmice u italijanskom Milanu su tokom hoda u korteu podizali desne ruke i salutirali nacističkim pozdravom, prenijeli su brojni hrvatski i evropski mediji.

Snimak je podijeljen na društvenim mrežama i izazvao je zgražanje javnosti. Između ostalih, podijelio ga je i profil Stop Antisemitism uz komentar: “Ustaše bi bile jako ponosne”.

Evropski portali pisali su sinoć kako se sada očekuje reakcija Evropske nogometne asocijacije UEFA koja često ističe kako ima nultu toleranciju na ispade nacističkog, fašističkog, antisemitskog i drugog ekstremističkog tipa.

“Izboden navijač”

Navijač zagrebačkog Dinama zadobio je lakše ubodne rane u blizini stadiona San Siro uoči utakmice Lige prvaka između Milana i Dinama, javlja italijanska novinska agencija AGI na koju se poziva Hina.

Neposredno prije utakmice, na koju je doputovalo oko 4.000 hrvatskih navijača, 39-godišnji navijač Dinama uboden je nožem u stražnjicu nakon čega je prevezen u bolnicu.

Italijanska agencija Ansa objavila je kako su navijača “Modrih” napale neidentificirane osobe.

(AJB/Agencije)