Skip to main content

U Izjumu pronađena masovna grobnica; Predsednica EK: Putin da bude izveden pred lice pravde

Planeta 15. sep 2022.
2 min čitanja

Masovna grobnica sa oko 440 grobova pronađena je u gradu Izjumu na istoku Ukrajine nakon što je oslobođen od ruske kontrole, rekao je visoki policijski rukovodilac za Sky News.

Serhij Bolvinov, glavni policijski istražitelj za regiju Harkov, rekao je da će sva tijela biti ekshumirana i odvedena na forenzičko ispitivanje. Kazao je da su tijela pojedinačno pokopana na improvizovanom mjestu.

Policijski službenici takođe su bili svjesni niza drugih grobnih mjesta otkako su počeli da istražuju koji su zločini počinjeni u djelovima regije Harkov koji su mjesecima bili pod ruskom kontrolom, ali su sada ponovno u ukrajinskim rukama.

“Mogu reći da je to jedan od najvećih grobnica u jednom oslobođenom gradu. Oko 440 tijela je pokopano na jednom mjestu”, rekao je Bolvinov.

Na pitanje može li reći kako su stradale žrtve, odgovorio je:

“Znamo da su neki strijeljani, neki su umrli od topovske paljbe, neki su umrli zbog vazdušnih napada… Takođe imamo informacije da dosta tijela još nije identifikovano, tako da će se uzroci smrti utvrditi tokom uviđaja”, zaključio je on.

Predsednica EK se založila da Putin bude izveden pred lice pravde

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen (von der Leyen) založila se danas da se ruski predsednik Vladimir Putin pojavi pred medjunarodnim sudom za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

“Putin mora da izgubi rat i da odgovara za svoje postupke, to mi je važno”, rekla je Ursula fon der Lajen za televizijski kanal nemačkog lista Bild.

Prema njenim rečima, nema sumnje da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini, od izbijanja ruske ofanzive krajem februara.

Ursula fon der Lajen, koja je danas boravila u poseti Ukrajini, rekla je da zbog toga podržava prikupljanje dokaza za postupak pred medjunarodnim sudom.

“Temelji sistema medjunarodnog prava zahtevaju da se odgovara za takve zločine i, na kraju krajeva, Putin je taj koji je odgovoran za njih”, dodala je predsednica EK.

Upitana o verovatnoći da će Putin jednog dana biti izveden pred medjunarodnu pravdu, Ursula fon der Lajen je odgovorila da misli da je to moguće.

(Portal Analitika / Beta, Foto: Beta)