Skip to main content

Evropska prestonica kulture posvećuje skulpturu Mitru Subotiću Subi

Kultura 21. јул 2022.
< 1 min čitanja

Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” raspisala je javni poziv za idejno vajarsko-arhitektonsko rešenje izgleda skulpture posvećene Mitru Subotiću Subi, pioniru elektronske muzike u Srbiji.

Skulptura će biti postavljena upravo na Subinom platou, na ulazu u Limanski park, i to kao zajednička inicijativa Fondacije „Mitar Subotić Suba” i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, navodi se u saopštenju za javnost.

“Skulptura će upotpuniti umetnički prostor na Subinom platou, na kojem je od ove godine postavljena prva galerija na otvorenom u Novom Sadu, čime je započeta nova praksa izlaganja umetničkih zastava”, piše u saopštenju.

Rok za prijave na javni poziv je 7. septembar 2022. godine, a poziv je otvoren za stručnjake iz oblasti arhitekture, primenjene ili likovne umetnosti, čiji će zadatak biti da na kreativan način naprave osvrt na stvaralaštvo velikog umetnika.

Kako se objašnjava, Mitar Subotić Suba bio je jedan od najvećih i najpriznatijih muzičkih producenata i pionir elektronske muzike u nekadašnjoj Jugoslaviji, ali i Latinskoj Americi.

Komponovao je muziku za filmove, pozorišne predstave, balet, televizijske emisije, reklame, špice za Radio Novi Sad.

Dobitnik je nagrade UNESCO fonda za promociju kulture. Sarađivao je s mnogim značajnim muzičkim imenima, poput Milana Mladenovića, Marine Perazić, Masima Savića, grupa Haustor i La Strada, Bebel Žilberto, Žoao Donato i drugih.

(Autonomija, foto: M. Pudić/EPK)