Skip to main content

Evropska federacija novinara osudila upad u dvorište N1

Info 02. jun 2023.
< 1 min čitanja

"Prljava kampanja protiv N1 je intenzivirana od strane državnih zvaničnika u proteklim nedeljama i kulminirala je protestom oko 30 ljudi"

Evropska federacija novinara (EFJ) se pridružila NUNS-u u osudi odsustva reakcije vlasti na upad u dvorište redakcije N1 i pozvala je nadležne da osiguraju bezbednost novinara N1.

Kako se navodi u saopštenju, prljava kampanja protiv N1 je intenzivirana od strane državnih zvaničnika u proteklim nedeljama i kulminirala je protestom oko 30 ljudi, koji su tri sata bili u dvorištu zgrade redakcije.

Podsećaju da su se okupljeni predstavili kao „Narodni štab“, imali su transparente i držali govore preko zvučnika. Iako nisu ušli u samu zgradu, novinarima su pretili, ometali ih u radu, a zaposleni se nisu osećali bezbedno da napuste prostorije.

Iz EFJ ukazuju da je NUNS osudio odsustvo reakcije policije i tužilaštva.

„N1 je pod masovnim napadom, što od predstavnika vlasti, što od ekstremno desničarskih grupa. Televizija N1 i njeni novinari se optužuju da su uzrok tragičnih događaja, a redakciji i novinarima se redovno preti. Događaji kao što je ovaj skup podižu tenzije i nivo opasnosti po novinare“, prenosi EFJ.

Dodaju da je u danima uoči skupa u dvorištu N1, poslanik vladajuće SNS dva puta okrivio medije Junajted grupe, naročito N1 i Novu S, za tragičnu pucnjavu u beogradskoj školi koja se dogodila početkom maja. On je tada rekao da „novinari kreiraju bolesnu atmosferu koja pogoduje takvim tragedijama“.

(N1)