Skip to main content

Evroposlanik: EU ne odlučuje umesto građana Srbije

Info 25. авг 2021.
2 min čitanja

Srbija je nezavisna zemlja i nije uloga Evropske unije da odlučuje umesto njenih građana ko će da vodi zemlju, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Beogradu kopredsednik Evropske zelene partije i člana Evropskog parlamenta Tomas Vajs. On je to rekao upitan zbog čega EU i dalje podržava predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je dodao na konferenciji, koju je održao sa predstavnicima Ne davimo Beograd, EU je veoma raznovrsna, a on očigledno ne podržava Vučića, već neke druge koji su za drugačije vrednosti.

Vajs je rekao da su svesni da novac iz EU ne ide uvek građanima i onome čemu je namenjen u potpunosti, ali da ne vide šta je alternativa, da je bolje da novac makar delimično dolazi do građana, nego da EU ukidanjem novca kazni građane Srbije.

Upitani o saradnji na predstojećim izborima, član Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović rekao je da oni sarađuju sa opcijom Nebojše Zelenovića na nacionalnom nivou, ali da su otvoreni i za druge i da prvo treba postići malo bolje izborne uslove, pa izaći u kolonama koje su idejno slične.

Veselinović je poručio da institucije u Srbiji ne može osloboditi ni EU, ni Vajs, već to moraju da učine građani Srbije i da misli da se može uspeti i dodao da su beogradski izbori blizu.

On je istakao da Ne davimo Beograd stoji čvrsto na pravcu održivog razvoja, socijalne pravde, javnosti rada državnih organa i poštovanja ljudskih prava i da smatraju da zeleno-leva politika treba da ima dobro uporište u nacionalnom i lokalnim parlamentima.

Vajs je rekao da je u prethodnim danima obilazio Srbiju, da je video da otpadne vode idu direktno u reke, da je video divlje deponije u zemlji i zagađenja plastikom uz Dunav, ali i da je video da se nešto menja, a to je spremnost ljudi da ustanu za građanska prava i protiv projekata koji ugrožavaju njihovu sredinu.

Kao najveći ekološki problem na Zapadnom Balkanu ukazao je na zagađenje vazduha, a na pitanje o projektu rudnika litijuma Rio Tinta, Vajs je rekao da vidi da tamo postoji problem i da ono što se događa nije transparentno, te da bi on potpisao peticiju protiv tog projekta.

Kako je dodao, ljudima će biti potrebna velika količina litijuma, ali on smatra da prvo treba koristiti onaj koji je već iskopan, tako što bi se reciklirao, pa onda otvarati nove rudnike.

Upitan da li će o situaciji sa Rio Tintom izvestiti Evropski parlament rekao je: „Definitivno, da“.

On je istakao da su neka dobra poput vode ili obrazovanja zajednička i da ne treba njima trgovati, te ukazao da je kovid pandemija pokazala da je manje preminulih bilo tamo gde postoji dobro javno zdravstvo, a ne tamo gde je ono privatizovano.

U razgovoru sa novinarima on je rekao da bi vlast ovde pitao kako to da u EU brzi test na koronu košta 0,7 evra, a u Srbiji pet evra i PCR test u EU košta 40 evra, a ovde 90 evra.

Na pitanje o stavu Ne davimo Beograd o vakcinaciji, Veselinović je istakao da smatraju da je to civilizacijska tekovina, da treba da bude besplatna i javno dostupna, a da građani treba masovno da se vakcinišu.

Na konferenciji je govorila i zamenica direktora kancelarije Hajnrih Bel fondacije u Beogradu Paola Petrić koja je istakla da je njihova ideja da posreduju između lokalnih organizacija i njihovih istomišljenika iz regiona i sveta.

(FoNet, foto: Pixabay))