Skip to main content

EU spremna da napusti pregovore o klimi: Još bez dogovora bogatih i siromašnih

Planeta 19. нов 2022.
3 min čitanja

Test odlučnosti sveta u borbu protiv klimatskih promena

Francuska je saopštila da pregovori o klimi na konferenciji COP27 u Egiptu još nisu urodili sporazumom koji bi obuzdao rast temperature na globalnom nivou. Evropska unija je upozorila da je spremna da napusti pregovore o klimi ako se ne postigne dogovor, ali je navela da i dalje veruje da bi sporazum mogao biti postignut danas.

„Moramo da idemo napred, a ne unazad i svi ministri (EU) su spremni da odu ako ne budemo imali rezultat koji odgovara onome što svet čeka – naime da učinimo nešto u vezi sa ovom klimatskom krizom“, rekao je visoki predstavnik EU za klimatsku politiku Frans Timermans, preneo je Rojters.

Francuska ministarka energetike Agnes Panijer-Runašer je na tviteru napisala da „ne možemo dopustiti da naš cilj o ograničavanju globalnog zagrevanja na 1,5 stepen Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba umre u Šarm-el-Šeiku“.

Timermans je pozvao strane da učine recipročne napore kako bi sporazum ugledao svetlo dana, naročito kada se radi o finansiranju siromašnih zemalja pogođenih klimatskim nepogodama.

Verujemo da je pozitivan rezultat nadohvat ruke. Ali brinu nas neke stvari koje smo videli i čuli u poslednjih 12 sata“, rekao je Timermans.

On je dodao da radije neće doneti nikakvu odluku, nego da donesu lošu odluku.

Sameh Šukri, egipatski ministar spoljnih poslova i predsednik samita COP27, pozvao je delegacije skoro 200 zemalja da pokažu da su „dorasli ovoj prilici“ jer je uspeh konferencije doveden u pitanje.

Potrebno je, kazao je Šukri, da pokažu odlučnost u postizanju konsenzusa.

„Sada je to na volji svih strana. Strane su te koje moraju pokazati da su dorasle prilici i preuzeti odgovornost i uskladiti područja od zajedničkog interesa“, rekao je Šukri.

On je istakao da je u nacrtu deklaracije zadržan cilj od 1,5 stepeni Celzijusa.

Pregovarači na globalnoj konferenciji o klimi (COP27), koja već dva nedelje traje u Egiptu, nastoje da dođu do nekog sporazuma pošto je skup zbog razmimoilaženja oko nekih ključnih pitanja, posebno finansijske prirode, morao da bude produžen.

Dvonedeljna konferencija, poznata kao COP27, trebalo je da se završi u petak u egipatskom letovalištu Šarm El-Šeiku, ali je produžena kako bi se omogućilo više vremena za razgovore u jeku podela među pregovaračima.

Ishod konferencije, navodi Rojters, predstavlja test odlučnosti sveta u borbu protiv klimatskih promena, u trenutku kada rat u Evropi i neobuzdana inflacija odvlače međunarodnu pažnju.

Nacrt rezolucije objavljen u petak potvrđuje pređašnja obećanja o ograničavanju globalnog zagrevanja na 1,5 stepen Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba, ali su u njoj neka druga ključna pitanja ostala nerešena.

To se posebno odnosi na neslaganje između bogatih i siromašnih zemalja oko pomoći zemljama koje već trpe posledice drastične promene klime, uključujući razorne poplave, suše, šumske požare i snažne oluje.

Plaćanje naknade za štetu izazvanu klimatskim promenama siromašnijim zemljama se pokazalo kao kamen spoticanja u središtu razgovora pod vođstvom Ujedinjenih nacija.

Delegati konferencije su se složili da se pitanje, poznato kao finansiranje gubitaka i štete, prvi put stavi na dnevni red, a EU je kasno u četvrtak saopštila da će podržati zahtev grupe G77, koalicije 134 zemlje u razvoju, o uspostavljanju takozvanog fonda za gubitke i štete.

Zemlje u razvoju već dugo zahtevaju stvaranje finansijskog mehanizma za nadoknadu štete izazvane klimom u zemljama s niskim prihodima.

Međutim, spremnost EU na kompromis znači i određene uslove. Prvo, od tog novca moraju koristi imati najugroženije zemlje, čime bi se sprečilo da Kina, najveći globalni emiter štetnih gasova, ima koristi od tog fonda. Šta više, zemlje traže da Kina doprinosi tom fondu.

Delegati sada čekaju kako će na to odgovoriti SAD i Kina.

Indija se nada da će se u sporazumu od zemalja zatražiti da postupno ukinu upotrebu svih fosilnih goriva, a ne samo uglja, ali se tome opiru zemlje bogate resursima, posebno afričke.

Sporazum na konferenciji COP27 moraju podržati sve zemlje od skoro 200 njih koje učestvuju na samitu.

(N1, foto: Pixabay)