Skip to main content

EU sprema nove sankcije protiv firmi koje pomažu Rusiji, na listi i jedna iz Srbije

Info 10. feb 2024.
2 min čitanja

Uoči druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, očekuje se da će EU objaviti 13. paket sankcija u vezi s Rusijom koji cilja na entitete u šest zemalja

Evropska unija sprema sankcije protiv vojnih i tehnoloških kompanija iz Kine, Kazahstana, Srbije i drugih zemalja koje pomažu u ratnim naporima Rusije, navodi se u dokumentu u koji je imao uvid RSE.

EU pojačava napore da smanji zaobilaženje sankcija, pošto je Rusija uspela da prevaziđe opsežne sankcije EU i SAD uvozom ključne robe, poput mikroprocesora, preko prijateljskih trećih zemalja, kao što je Kina, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Zapad je do sada bio uzdržan u pogledu kažnjavanja kompanija u trećim zemljama zbog zabrinutosti da ne otuđi lidera u tim državama, opredeljujući se umesto toga za diplomatiju.

Međutim, kako Rusija povećava proizvodnju raketa i drugog oružja pomoću čipova zapadne proizvodnje, raste pritisak na Brisel i Vašington da preduzmu mere.

Uoči druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, očekuje se da će EU objaviti 13. paket sankcija u vezi s Rusijom koji cilja na entitete u šest zemalja, navodi se u dokumentima koje je RSE uvideo.

Na meti su četiri firme iz Kine i po jedna iz Kazahstana, Srbije, Indije, Singapura, Šri Lanke, Tajlanda i Turske koja je članica NATO-a. Ukupno, na listi se nalazi 21 entitet, od kojih ostali imaju sedište u Rusiji.

Broj entiteta uključenih na listu nije konačan i kompanije i osobe mogu se dodati ili ukloniti pre nego što se donese konačna verzija.

Brisel je do sada sankcionisao tri kineske kompanije u prethodnim paketima i bio je u razgovorima sa Pekingom o sve većoj ulozi Kine u snabdevanju ruskih kompanija nesmrtonosnom, ali vojno korisnom opremom.

Ruski uvoz robe dvostruke namene preko firmi sa sedištem u centralnoj Aziji i Kini naglo je porastao od početka rata, uključujući elektroniku i komponente koje proizvode zapadne kompanije, kao što su mikročipovi i dronovi.

Tokom posete Kini u decembru, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von Der Layen) i šef Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) upozorili su kineskog lidera Si Đinpinga da se reši pitanje 13 kompanija koje je Brisel identifikovao i za koje se navode da su uključene u snabdevanje ruskih firmi.

Ako bude uključena u konačnu verziju, srpska kompanija Conex Doo Beograd-Stari Grad bila bi prva kompanija iz te zemlje koja će biti uključena u paket sankcija EU u vezi s ratom u Ukrajini.

Elem grupa sa sedištem u Almatiju takođe bi bila prva kompanija iz Kazahstana koja će biti u paketu ako ne bude uklonjena posle razgovora sledeće nedelje dok se ambasadori EU sastaju da finalizuju listu. Dve kazahstanske firme uključene su u nacrt verzije 12. paketa sankcija koji je RSE video u novembru, ali nisu uključene u konačnu verziju.

O novoj listi sankcija, koja uključuje kompanije i pojedince, nastaviće se debata u Briselu, dok EU nastoji da ojača sve slabije nivoe podrške i pomoći Zapada Ukrajini.

(Radio Slobodna Evropa/foto: Pixabay)