Skip to main content

EU o Russia Today na srpskom: Srbija da se aktivira u borbi protiv dezinformacija

Jugoslavija 17. nov 2022.
< 1 min čitanja

Očekujemo da Srbija preduzme akciju za aktivnu borbu protiv manipulacije informacijama, uključujući dezinformacije i druge oblike hibridnih pretnji, izjavio je portparol Evropske komisije (EK) za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Peter Stano za Radio Slobodna Evropa (RSE).

On je tako reagovao na početak emitovanja Russia Today (RT) na srpskom. Reč je o mediju pod kontrolom Kremlja, koji se finansira iz državnog budžeta i ima zabranu emitovanja u EU od marta 2022. godine.

“RT je deo ruskih propagandnih i dezinformacionih instrumenata koji prate njenu nezakonitu agresiju na Ukrajinu”, naveo je Stano u pisanom odgovoru na upit RSE.

On je istakao da se od Srbije, kao države kandidata za članstvo u EU, očekuje da se postepeno uskladi sa zajedničkom evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.

“U kontekstu tekuće ruske agresije na Ukrajinu, očekujemo da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom”, naveo je Stano, dodavši da je to uneto i u poslednji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na njenom evropskom putu.

RT na srpskom počeo JE sa radom 15. novembra. Reč je o emitovanju onlajn (online), odnosno veb sadržaja na srpskom jeziku.

U saopštenju objavljenom na sajtu RT na ruskom jeziku najavljeno je da će emitovanje televizijskog programa na srpskom jeziku početi do 2024. godine.

Iako je Srbija podržala rezolucije u Ujedinjenim nacijama (UN) i deklaracije EU kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, zvanični Beograd odbija da uvede sankcije Rusiji, na šta su u više navrata upozoravali Brisel i Vašington.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)