Skip to main content

EU najavila sankcije organizatorima ilegalnih referenduma

Planeta 27. сеп 2022.
< 1 min čitanja

EU smatra da su referendumi o pripajanju Rusiji organizovani u ukrajinskim oblastima „ilegalni“ i sve osobe koje su učestvovale u njihovoj organizaciji će biti kažnjene, rekao je portparol šefa evropske diplomatije Žozepa Borela. Istovremeno je Kremlj saopštio da će posle referenduma teritorije DNR i LNR, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti, promeniti svoj međunarodno-pravni status.

„Snosiće posledice sve osobe koje su učestvovale u organizaciji tih ilegalnih referenduma i koje su ih podržale“, rekao je Borelov portparol Peter Stano na redovnoj konferenciji za novinare u Briselu.

Evropska unija priprema nove ekonomske i sankcije pojedincima u Rusiji i na spisak će biti stavljene osobe koje su jasno uključene u te referendume, rekao je jedan od Borelovih saradnika, Lik Pjer Devinj u obraćanju u Evropskom parlamentu.

„Svaka podrška tim ilegalnim referendumima je ilegalna. Sve zavisi od uključenosti u tu podršku“, rekao je Stano i dodao da će članice EU utvrditi da li su aktivnosti tih osoba podložne sankcijama i da li ima razloga da im se uvedu sankcije.

Za uvođenje novih sankcija potrebna je jednoglasna odluka evropske dvadesetsedmorice.

EU je već uvela šest rundi sankcija Moskvi, među kojima je i prekid kupovine uglja i nafte. Ona je stavila i više od hiljadu Rusa, među kojima i predsednika Vladimira Putina i brojne oligarhe, na crnu listu osoba kojima je zabranjen ulazak u Uniju.

(Beta, Foto: AP)