Skip to main content

Biserko: Moskva i Beograd po svaku cijenu žele da spriječe izbore u Crnoj Gori

Jugoslavija 27. sep 2022.
3 min čitanja

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko je u Današnjoj drugačijoj radio vezi, komentarišući reakcije predstavnika SAD i EU na sporazum Beograda i Moskve, potpisan tokom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, kaže kako je taj sporazum poruka da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji.

Upitana da li je taj sporazum bio neka vrsta “trofeja” ruske diplomatije u lošem momentu za Moskvu i da je Srbija poslužila Kremlju za pokazivanje kako može da nekog do koga je stalo Zapadu da drži pod svojom kontrolom, Biserko ocjenjuje da Rusija jeste u tom sporazumu dobitnik.

“Rusija je dobitnik, ne veliki ali dobitnik. A Srbija je gubitnik”.

Hil je došao u Beograd da stavi tačku na Kosovo

Komentarišući reakcije Kristofera Hila na potpisivanje sporazuma, Biserko kaže da je on u Srbiju došao da stavi tačku na Kosovo i da marginalizuje Rusiju u regionu te da su to dva glavna prioriteta za njegovog mandata u Beogradu.

Govoreći o utisku da Zapad, pogotovo SAD od Srbije zapravo ne traži da se promijeni kao društvo, da napusti velikodržavne planove i usvoji zapadne vrijednosti, nego samo jedno- da se distancira od Rusije, Biserko kaže da je to prvi korak jer ovo sad što se dešava na Balkanu je konfrontacija Rusije i Zapada i da je u toku faza geopolitičkog konsolidovanja, a da će pritisak za usvajanje zapadnih vrijednosti doći nakon toga.

“Srbija pokušava da balansira u tome, ali već vidimo na šta liči i kakve su reakcije na sporazum. Hilova reakcija na sporazum je da se vidi šta je suština, kao i reakcija EU da treba suspendovati pregovore, je korak dalje u vršenju pritiska na Srbiju. Tu je osnovni cilj da se Srbija stavi na stranu Zapada”.

Biserko ističe da ono što Zapad radi na višem diplomatskom i političkom nivou je odbrana liberalnog međunarodnog sistema.

“Rusija ga osporava, ona je srušila evropski bezbjednosni sistem, ne uvažava Helsinški akt, ne uvažava Evropsku povelju iz devedesetih. ona je apsolutno poremetila sva pravila na kojima počiva Evropa“.

SAD neće žrtvovati CG, BiH i svoj sisitem vrijednosti zarad pomirenja Srba i Albanaca

Komentarišući mišljenja da je Stejt department spreman da zarad pomirenja Srba i Aalbanaca, kao njihovog ključnog prioriteta na Balkanu, u temelje ostravarenja toga plana i cilja “ugradi” Crnu Goru i BiH, ali i da žrtvuje demokratske principe i fundamentalne zapadne vrijednosti, Biserko kaže da je puno špekulacija.

“Milsim da zvanična Amerika nije spremna na to. Tu ima puno šekulacija i netransparentnih odluka za nas koji to posmatramo sa strane”.

Vučić negira ono što vide svi – Srbija se miješa u unutrašnje stvari susjeda

Komentarišući negiranje Aleksandra Vučića tokom govora pred GS UN-a da Srbija destabilizuje susjede, Biserko kaže da su to pokušaji Srbije da pred međunarodnom zajednicom negira svoje aktivnosti u regionu koje su očite i koje sad svi vide.

Srbija nije odustala od Crne Gore i to je što se Rusije tiče vrlo važna stavka u njihovom pristupu Balkanu, prije svega izlazak na Jadransko more. Oni su već obezbijedili svoje prisustvo na Mediteranu preko Sirije. Ali Crna Gora je jako važna Zapadu i Zapad neće tako lako odustati odCrne Gore zbog strateških razloga”.

Biserko naglašava da živimo u vremenu intenzivne geopolitike.

“Primarna je geopolitika, gdje, ko, dokle dobacuje? Kad se to riješi onda će sljedeće stvari doći na red”.

Crkva Srbije je u simfoniji sa projektom Srpskog sveta

Komentarišući izjavu srpskog patrijarha Porfirija da granice nijesu zauvijek date, Biserko kaže da Crkva Srbije/SPC nikad nije priznala Avnojevske granice.

“Oni vide srpsku državu tamo gdje žive Srbi, tako su oni u simfoniji sa državnim projektom Srpskog sveta. SPC nije duhovna organizacija već politička i paravojna organizacija koja je na zadatku realizacije projekta Srpskog sveta”.

Biserko zaključuje da Beograd u Crnoj Gori ne želi nove izbore, te da i Moskva i Beograd po bilo koju cijenu žele da se održi Vlada parlamentarne većine od 30. avgusta 2020.

(Antena M)