Skip to main content

EU: Beograd u obavezi da sprovede dogovoreno sa Prištinom, posledice političke i finansijske

Info 11. апр 2023.
2 min čitanja

"Srbija se ugovorno obavezala, kroz amandmane na poglavlje 35 da će to isporučiti"

Beograd ima obavezu da sprovede dogovoreno sa Prištinom jer sporazum o putu ka normalizaciji odnosa i aneks o njegovoj primeni postaju deo pregovaračkog poglavlja 35, izjavio je danas u Briselu portparol EU Peter Stano.

Ukoliko dogovoreno ne bude i primenjeno, biće, dodao je Stano političkih, ali i finansijskih posledica.

„Srbija je u obavezi da primeni odredbe sporazuma i aneksa. Ako želi da napreduje na svom putu ka pristupanju EU“, rekao je Stano novinarima.

Iz teksta sporazuma, dodao je, jasno je da ono što je prihvaćeno mora da bude primenjeno.

„Takođe se radi o međunarodnoj reputaciji i kredibilitetu obe strane. Ako odluče da ne ispune dogovor, EU i njene članice ih neće videti kao pouzdanog partnera“, dodao je odgovarajući na pitanje novinara kakva je budućnost sporazuma za koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da neće primeniti u potpunosti.

On je još istakao da se od lidera Srbije i Kosova očekuje da se ispuni političko obećanje.

„Ako napravite političko obećanje, od vas se očekuje da to isporučite, da ispunite, da ne dovede u opasnost vaš kredibilitet i proces pristupanja vaše zemlje, kao što je to slučaj sa Srbijom. Srbija se praktično ugovorno obavezala, kroz amandmane na poglavlje 35 da će to isporučiti, jer ako ne učini, to će imati velike posledice na sveukupni proces pristupanja Srbije“, rekao je.

EU se, dodao je, nada i veruje da će obe strane biti u mogućnosti da ispune svoje obaveze.

„Posmatranje razvoja događaja na terenu će biti glavno merilo na osnovu koga će Evropska unija, zemlje članice i međunarodni partneri procenjivati da li ima pomaka, da li implementacija napreduje i da li je sporazum živ ili ne. Naravno, biće posledica, biće političkih posledica, reputacijskih, kao i finansijskih i to se nalazi i u sporazumu iz Ohrida sa kojim su se obe strane saglasile“, rekao je Stano.

(Beta, foto: Pixabay)