Skip to main content

Etička komisija Filozofskog fakulteta: Prijava protiv Gruhonjića nije uredna, potrebna dopuna

Izdvajamo 02. апр 2024.
< 1 min čitanja

"Etički kodeksi Univerziteta u Novom Sadu i Filozofskog fakulteta kao sankciju za potencijalno kršenje akademske etike ni u jednom članu ne predviđaju otkaz za profesore"

Etička komisija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu zatražila je danas od Studentskog parlamenta da dopunu i ispravke prijave koju su podneli protiv profesora tog fakulteta DInka Gruhonjića, saznaje agencija Beta.

Etička komisija je zasedala i pokrenuta je procedura u skladu sa Kodeksom o akademskom integritetu.

Kako nam je pojašnjeno, Etički kodeksi Univerziteta u Novom Sadu i Filozofskog fakulteta kao sankciju za potencijalno kršenje akademske etike ni u jednom članu ne predviđaju otkaz za profesore, već javne opomene, ako se utvrdi da je etika prekršena.

Studentski parlament univerziteta blokirao je u četvrtak Filozofski fakultet i postavio ultimatum da Gruhonjić mora da bude otpušten.

Dan pre i dan nakon blokade, organizovani su protesti podrške Gruhonjiću od strane nastavnika i studenata tog fakulteta, gde su se prisutni usprotivili ultimativnom kadriranju na univerzitetu.

Blokada je prekinuta „privremeno“ u nedelju veče, nakon što su studente posetili rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Marić i dekani dva novosadska fakulteta.

Sa njima nije bila dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančev Sekeruš, a kako je dan kasnije potvrdila medijima, o poseti nije bila ni informisana.

Danas je ostavku podnela prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu Sabina Halupka Rešetar.

Kako se navodi u ostavci u koju je 021.rs imao uvid, razlog za ovakav potez je izostanak podrške Rektorata Univerziteta u Novom Sadu Filozofskom fakultetu tokom blokade ove visokoobrazovne ustanove.

Dinko Gruhonjić meta je hajke tabloida, pojedinih predstavnika vlasti i dela studenstskih organizacija zbog montiranog snimka sa prošlogodišnjeg festivala „Rebedu“ u Dubroniku, na kome on navodno veliča upravnika ustaškog logora Jasenovac Dinka Šakića.

(Beta/Autonomija)