Skip to main content

Esterhazijevi „Pomoćni glagoli“

Autonomija 09. мар 2012.
2 min čitanja

Roman “Pomoćni glagoli srca” Petera Esterhazija, možda najneobičnija knjiga tog velikog mađarskog pisca, objavljen je na srpskom jeziku u izdanju Arhipelaga, u prevodu Arpada Vicka.

Poznat kao romansijer koji traga za novim formama i neprestano dolazi do neočekivanih rešenja, Esterhazi je u tom kratkom, efektnom i snažnom romanu napisao nesvakidašnju knjigu o majci, istakao je Arhipelag, dodajući da roman “Pomoćni glagoli srca” predstavlja ukrštenu priču koju izgovara glavni junak u nedeljama posle majčine smrti, preispitujući sebe i svoj odnos s majkom, ali i vodeći intenzivan dijalog sa odsutnom majkom i s bližnjima.

Odnos prema majci jeste ono što pokreće junaka da sagleda čitav svoj život, sve što je učinio i sve što je propustio da učini.

Roman “Pomoćni glagoli srca” je efektna rekonstrukcija privatnih i javnih istorija istočne Evrope u drugoj polovini XX veka, a sastavljen je od sećanja i emocija, od uzbudljivih trenutaka proživljenog života, od prizora koji se ne mogu zaboraviti, od detalja koji priči daju izuzetnu moć obnove minulog vremena.

Esterhazijev roman je i neprevaziđeno svedočanstvo o privatnim i društvenim traumama i iskušenjima, koje govori ono o čemu obično čak i književnost ćuti, istakao je Arhipelag.

“Prošlo je već skoro dve nedelje od kako mi je umrla majka, trebalo bi da prionem na posao pre nego što se ona žestoka potreba da pišem o njoj, koja se javila na sahrani, ponovo ne preobrati u ono obamrlo ćutanje kojim sam reagovao na vest o njenoj smrti”, navedeno je u uvodnom zapisu u roman “Pomoćni glagoli srca”.

Romansijer, esejista i pripovedač Peter Esterhazi, rođen 1950. godine u Budimpešti, jedan od vodećih savremenih evropskih pisaca, a preveden je na većinu svetskih jezika. Potiče iz najslavnije mađarske aristokratske porodice koja je vekovima davala grofove, kardinale i biskupe i presudno uticala na mađarsku i dugo vremena austrougarsku politiku.

Prvi je Esterhazi koji, poput njegovih predaka, nije rođen kao grof.

Najpoznatije Esterhazijeve knjige su: Mala mađarska pornografija, Uvod u lepu književnost, Pogled grofice Han-Han. Nizvodno Dunavom, Jedna žena, Harmonia Caelestis (2000), Ispravljeno izdanje, Nemačka u šesnaestercu i Ništa od umetnosti.

Esterhazi je dobitnik niza mađarskih i međunarodnih književnih nagrada i priznanja, među kojima su Košutova nagrada, nagrada “Šandor Marai”, nagrada “Vilenica”, Herderova nagrada, Austrijska državna nagrada za književnost, Bjornsonova nagrada, Legija časti u oblasti književnosti umetnosti i književnosti, Nagrada za mir nemačkih izdavača i knjižara.

Član je Nemačke akademije za jezik i književnost, Akademije umetnosti u Berlinu, kao i Evropske akademije nauka, umetnosti i književnosti.

(SEEcult.org)