Skip to main content

Eskobar: SAD rade sa evropskim partnerima na brzoj evropskoj integraciji S. Makedonije

Jugoslavija 06. dec 2021.
2 min čitanja

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju brzu evropsku integraciju Severne Makedonije i sa evropskim partnerima radimo da se to što pre ostvari, izjavio je danas u Skoplju zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabriel Eskobar.

Eskobar, koji je i američki izaslanik za Zapadni Balkan, rekao je to nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem na zajedničkoj konferenciji za novinare, ističući da je Severna Makedonija deo Evrope kulturno, istorijski i sve više ekonomski i da treba da ima mesto za stolom EU.

„Zbog toga nastavljamo da podržavamo vaše napore da se pokaže fleksibilnost u procesu pregovaranja u evropskim integracijama, kao i da produžavanje reformskog procesa postane relanost“, rekao je Eskobar.

Šef diplomatoje Severne Makedonije zahvalio se Eskobaru na njegovoj prvoj poseti Skoplju i istakao da je njegova zemlja zahvalna za nedvosmislenu podršku koju je u Rigi dao državni sekretar Entoni Blinken.

„Uvereni smo da je ta poruka dobro primljena, shvaćena i podržana od svih. Sada je trenutak EU da započne pregovore sa Severnom Makedonijom“, rekao je Bujar Osmani na zajedničkoj konferencijni za novinare sa Eskobarom.

Kako je Osmani istakao, „postoji konretan angažman, odvijaju se razgovori i nadamo se što bržem formiranju političke vlade u Bugarskoj i mogućnosti da se donese odluka za započinjanje pregovra u toku decembra“.

Na pitanje da li Eskobar ima susret sa bugarskin predstavnicima da bi razgovrao o rešenju spora Sofije sa Skopljem, Osmani je rekao da ne može da komentariše u Eskobarovo ime, ali da može da kaže da su SAD aktivno angažovane da se što brže pronađe rešenje (o uklanjanju bugarskog veta na početak pregovra), jer je u njihovom strteškom interesu da Severna Makedonija počne pregovre i ceo region bude deo EU.

„To je potvrdio nekoliko puta na sastanku, kao i sada pred vama“, dodao je Osmani.

Kako je istakao, započinjanje pregovora će biti velika potvrda za njegovu zemlju da ostane posvećena demokratskim reformama i ubrza evropsku integraciju.

„Još važnije, to će biti veliko ohrabrenje za druge. Potvrdiće kredibilnost EU. Ohrabriće se procesi za prevazilaženje razlika i pomirenje u regionu“, rekao je šef diplomatije Severne Makedonije.

Eskobar se nakon sastanka sa Osmanijem sreo sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, a planiran je i susret sa premijerom Zoranom Zaevom.

Na sastanku sa Pendarovskim, kako je saopšteno, razgovarano je o bilateralnim odnosima SAD i Severne Makedonije, kao i o stanju u regionu.

Pendarovski je istakao važnost snažne i kontinuirane podrške SAD u ostvarenju strateških ciljeva Severne Makedonije od proglašenja nezavisnosti do danas.

(Beta)