Skip to main content

Eskobar i Kovačevski: Pristupni pregovori Severne Makedonije i EU pod hitno

Jugoslavija 17. jun 2022.
< 1 min čitanja

"Rizici od povećanja uticaja trećih zemalja"

Visoki funkcioner Stejt departmenta Gabrijel Eskobar istakao je danas u Ohridu neophodnost hitnog početka pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan je to rekao na sastanku sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim na marginama Prespa foruma za dijalog.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, Eskobar je podvukao podršku SAD za pronalaženje obostrano prihvatljivih rešenja za bilateralna pitanja sa Bugarskom.

Svako dalje odugovlačenje tog procesa, ocenili su Eskobar i Kovačevski, izaziva ozbiljne regionalne posledice i podstiče rizike povećanja uticaja trećih zemalja.

Početak pregovora sa Skopljem u novembru 2020. je blokirao bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije i pored bezuslovne preporuke Evropske komisije i ocene da je Skoplje ispunilo sve uslove.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i vicepremijer za evropska pitanja Bojan Maričić, konstatovano je da se odnosi Severne Makedonije i SAD konstantno unapređuju, što je potvrdio i početak procesa strateškog dijaloga u Vašingtonu 2. juna.

Istaknuto je da je značajno da je Severna Makedonija prva zemlja Zapadnog Balkana koja je pokrenula strateški dijalog sa SAD, kao sledeću naprednu fazu političke i ekonomske saradnje kroz identifikovanje novih projekata i inicijativa od zajedničkog interesa.

“Kovačevski i Eskobar su na sastanku razgovarali o aktuelnoj situaciji u svetu, krizi izazvanoj vojnom agresijom Rusije na Ukrajinu, koja je još jednom ocenjena kao neopravdana i ničim izazvana i izuzetno ozbiljna po međunarodnu bezbednost i sigurnost”, navodi se u saopštenju Vlade Severne Makedonije.

(Beta, foto: N1)