Skip to main content

Ekvadorski predsjednički kandidat ubijen tokom kampanje

Planeta 10. avg 2023.
2 min čitanja

Bio je bivši član sindikata u državnoj naftnoj kompaniji Petroecuador, a kasnije je kao novinar ukazao na navodne milionske gubitke u naftnim ugovorima

Predsjednički kandidat u Ekvadoru Fernando Villavicencio ubijen je iz vatrenog oružja na kraju predizbornog skupa u srijedu navečer u Quitu, a počinitelj ubistva ubrzo je identificiran ali je podlegao ranama tokom hapšenja, prenosi Hina.

Videozapisi predizbornog skupa, objavljeni na društvenim mrežama, prikazuju ljude u bijegu i vrištanje dok se čuje pucnjava u kojoj je ubijen 59-godišnji predsjednički kandidat.

Osumnjičeni počinitelj preminuo je od povreda zadobijenih tokom hapšenja, objavio je ured glavnog državnog tužioca na platformi X.

Villavicenciova stranka Movimiento Construye objavila je na X-u da su naoružani ljudi napali njene urede u Quitu.

“U znak sjećanja na njegovu borbu uvjeravam vas da ovaj zločin neće ostati nekažnjen”, napisao je predsjednik Guillermo Lasso na društvenoj mreži. Dodao je da je organizirani kriminal u zemlji “otišao jako daleko” te poručio počiniteljima da će “sva težina zakona pasti na njih”.

Lasso je najavio sazivanje hitnog sastanka visokih dužnosnika zaduženih za sigurnost.

Bivši član sindikata

Prema ispitivanjima javnog mnijenja, centrist Villavicencio imao je podršku birača od 7,5 posto, što ga je svrstavalo na peto mjesto od osam predsjedničkih kandidata u prvom krugu predsjedničkih izbora, zakazanih za 20. august.

Villavicencio, iz andske pokrajine Chimborazo, bio je bivši član sindikata u državnoj naftnoj kompaniji Petroecuador, a kasnije je kao novinar ukazao na navodne milionske gubitke u naftnim ugovorima.

Vezano uz naftni biznis, u utorak je podnio prijavu državnom tužilaštvu, ali pojedinosti o njegovoj prijavi nisu objavljene.

Villavicencia je bio izložen žestokoj kritici opozicionih političara zbog opstruiranja procesa opoziva Lassa ove godine, nakon čega su raspisani prijevremeni izbori.

“Danas se više nego ikad ponavlja potreba da se snažno djeluje protiv kriminala. Neka ga Bog čuva u svojoj slavi”, napisao je Jan Topic, kandidat za predsjednika.

Predsjednica Nacionalnog izbornog vijeća (CNE), Diana Atamaint također je u srijedu objavila da je nekoliko članova tog tijela, odgovornih za nadgledanje izbora, primilo prijetnje smrću.

(Al Jazeera)