Skip to main content

Ekvador oduzeo državljanstvo Džulijanu Asanžu

Marginalci 28. јул 2021.
< 1 min čitanja

Ekvador je oduzeo državljanstvo osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, koji se trenutno nalazi u londonskom zatvoru „Belmarš“.

Pravosudni organi Ekvadora formalno su obavestili Australijanca o oduzimanju državljanstva, u pismu koje je odgovor na zahtev ekvadorskog Ministarstva spoljnih poslova.

Naturalizacija se smatra štetnom ukoliko je odobrena na osnovu prikrivanja relevantnih činjenica, lažnih dokumenata ili prevare.

Ekvadorske vlasti navode da je Asanžovo pismo o naturalizovanju, između ostalog, sadržavalo brojne nedosljednosti, različite potpise, potencijalne izmene dokumenata i neplaćene naknade.

Asanžov advokat Karlos Poveda izjavio je za AP da je odluka donesena bez odgovarajućeg postupka i da australijskom državljaninu nije bilo dozvoljeno da prisustvuje donošenju odluke.

Poveda je rekao da će uložiti žalbu, u kojoj će zatražiti detaljno objašnjenje odluke, kao i da se ne radi o državljanstvu, već o poštovanju prava i poštovanju odgovarajućeg postupka oduzimanja državljanstva.

Asanž je dobio ekvadorsko državljanstvo u januaru 2018. godine. On se trenutno nalazi u zatvoru, nakon što je uhapšen u aprilu 2019. godine zbog kršenja pravila uslovne slobode.

Asanž je pre hapšenja proveo sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu.

(Srna)