Skip to main content

Eksploziv bina na Exit festivalu

Aktuelno 22. maj 2011.
2 min čitanja

Hedlajnerima Eksploziv bine na Exit festivalu pridružuju se i ruski metalci Arkona, australijski metalcore sastav, Parkway Drive, kao i britanski pankeri, Anti Nowhere League i Discharge.

Na Eksplozivu su takođe potvrđeni i metal, black metal i extreme metal bendovi, poput Negura Bunget, Rapid Force, Kozeljnik i Mechanical God Creation, dok će ostatak Explosive programa biti poznat sledeće nedelje.

Ruski pagan metal sastav, Arkona je unikat na heavy metal sceni jer svoju muziku temelji na drevnim korenima staroslovenskih melodija i znalački ih uklapa u metal zvuk. Predvođeni harizmatičnim ženskim vokalom, Mašom, koja je simbolično odevena u vučju kožu, bend je jedan od najboljih ambasadora energije vrlo popularnog pagan metal zvuka i savršen glasnik staroslovenske prošlosti i tradicije.

Parkway Drive, australijski metalcore bend, posle tri albuma i velikog broja singlova i split izdanja, postaje jedan od najvećih izvoznih proizvoda australijske muzičke scene. Do sada su sarađivali sa imenima kao što su: Slayer, Hatebreed, In Flames, Chimaira, Bleeding Through, dok su im albume producirali ljudi zaslužni za uspeh bendova poput Kill Switch Engage, Unearth i Underoath.

Još od 1980. britanski punk sastav Anti Nowhere League smatra se jednim od najvećih i najuticajniijih u tom žanru. 1983. godine bend snima album “Live in Yugoslavija”, oko kojeg se digla velika prašina, jer je pevač Animal svojim komentarima “zakačio” tada skoro preminulog Tita. Master trake su konfiskovane i delovi gde on pominje Tita isečeni sa materijala. Do 1989. postigli su status legendarnog punk benda i završavaju tog trenutka karijeru nastupom koji se kasnije pojavljuje i kao live album pod nazivom “Live Animals”.

Legendarni punk Britanci Discharge postoje još od 1977. godine i smatraju se jednim od prvih bendova koji su doprineli osnivanju podžanra hardcore punk, tako što sto su sjedinili punk i metal na jedan, za to vreme, jedinstven način. Još od 1982. kada su izdali prvi album “Hear Nothing, See Nothing, Say Nothing”, koji je tada dostigao drugo mesto na UK Indie Charts, kao i 40. mesto na UK Album Charts, smatraju se jednim od najuticajnijih bendova na žanrove hardcore punk, thrash metal, crust punk, grindcore i mnoge.

Explosive bina ugostiće i rumunski black metal bend, Negura Bunget. Nadahnuti mračnom prošlošću mistične Transilvanije i kulture ondašnjih naroda, bend zalazi duboko u istraživanje spiritualne pozadine muzičke tradicije i nasleđa, a uz pomoć velikog broja drevnih instrumenata, od kojih neki datiraju i vekovima u nazad, bend na binu donosi čist užitak i savršen ambijent, gde gledaoci i slušaoci bivaju premešteni u neke druge dimenzije starih vremena.

Italijanska metal scena godinama unazad lansira fenomenalne nove bendove koji nas na ovaj ili onaj način iznenađuju i oduševljavaju. Posle prošlogodišnjeg šok nastupa benda The Way of Purity koji su bukvalno pokorili zaprepašćene fanove, na Explosive stiže snažna extreme metal kreacija, Mechanical God Creation, prepuna raznih muzičkih spojeva i predvođena ženskim vokalom.

Srpska metal scena doprinosi Explosivu metal sastavom Kozeljnik, koji će predstaviti hladan, hermetički black metal u najboljoj tradiciji sa početka ’90-ih godina. Pored njih, iz Srbije dolazi i Rapid Force, bend koji je preživeo sve periode heavy metal scene, od vremena stare YU teritorije pa do danas i koji će se predstaviti publici u novoj postavi i odsvirati neke od svojih starih hitova.

Četvorodnevne ulaznice za Exit festival dostupne su po promotivnoj ceni od 6 990 din, sa 36% popusta od osnovne cene, koja iznosi 10 990 dinara. U prodaji su i ulaznice za srednjoškolce, po promotivnoj ceni od 4990 dinara i za studente, po ceni od 5990 dinara.