Skip to main content

Eksperti: Strpljenje Izraelaca na izmaku, Amerika strahuje od dugog rata

Planeta 06. дец 2023.
3 min čitanja

"Gaza bi se mogla pretvoriti u živo blato za izraelsku vojsku, koja je podbacila na sjeveru enklave, pa je počela isprobavati šanse na jugu Pojasa"

Analitičari i stručnjaci smatraju da sve veći broj poginulih u izraelskoj vojsci utječu na opadanje unutrašnje podrške ratu u Pojasu Gaze te da su strahovi SAD-a od neuspjeha Izraela da postigne svoje ciljeve počeli rasti s nastavkom vojnih operacija.

U emisiji Gaza… šta dalje?, stručnjak za izraelska pitanja, dr. Muhannad Mustafa rekao je da podrška izraelskog društva ratu opada zbog niza faktora, od kojih je najvažniji spor napredak snaga nakon dva mjeseca borbi.

Ova sporost, uz sve veći broj mrtvih, dovodi do nestanka strpljenja izraelskog društva, koje je osjetljivije na smrt vojnika nego na smrt civila, kazao je on.

U svjetlu otpora i velikog broja mrtvih bez postizanja stvarnih ciljeva na terenu, unutrašnja podrška ratu će početi rapidno opadati, smatra Mustafa, koji je istakao da su se porodice zarobljenika i zatočenika uvjerile da je dosije njihovih rođaka skoro zatvoren.

Scenarij sličan borbama u iračkom Falujjahu

Pogoršana ekonomska kriza kao rezultat rata i povećana mogućnost izlaganja života zatvorenika i zatočenika opasnosti podstaknut će na odbijanje nastavka vojne operacije unutar Izraela, pogotovo jer je Islamski pokret otpora Hamas jasno kazao da nema pregovora sve dok borbe ne prestanu.

Mustafa je istakao da se unutar Izraela Hamasom bavi kao autoritetnim pokretom u Gazi, a ne kao grupom.

Čak i same izraelske vlasti, nakon svih prethodnih vojnih operacija u kojima ga nisu uspjele eliminirati, počele su se njime baviti po principu odvraćanja i uzvraćanja.

I pored toga, Izraelci su mislili da bi vojska mogla eliminirati Hamas u roku od dva mjeseca, ali to se nije dogodilo.

Ustvari, povjerenje u istinitost izjava vojske je uveliko opalo, posebno nakon onoga što se dogodilo u bolnici Al-Shifa, kaže Mustafa.

Ekspert za izraelska pitanja vjeruje da su te stvari navele okupaciono rukovodstvo da promijeni sliku željene pobjede sa eliminacije pokreta na ubijanje njegovih lidera.

Vojni stručnjak, pukovnik Hatem Al-Falahi, rekao je da se čini da je Izrael ušao u scenarij sličan onom u iračkom Falujjahu 2004. godine, nakon ogromnih gubitaka koje je pretrpjela vojska.

Kazao je da je okupaciona vojska ušla u rat s poraženim mentalitetom nakon onoga što se dogodilo 7. oktobra i bez punog poznavanja bojnog polja i njegovih pojedinosti, ističući da se vojna operacija do sada smatra neuspješnom zbog nepostizanja bilo kojeg od deklariranih ciljeva.

‘Sukob između sila tame i sila svjetlosti’

Osim toga, američka vojska, koja je pretrpjela velike gubitke u Fallujahu, bila je mnogo jača od izraelske, a ipak je zbog velikih gubitaka bila prisiljena prihvatiti primirje.

Govoreći o američkom stavu o ratu, Muhannad Mustafa je rekao da je Washington u svakom smislu podržavao Izrael u postizanju njegovih ciljeva, ali je od početka sumnjao u sposobnost Tel Aviva da ostvari te ciljeve.

Nakon dva mjeseca rata – dodaje Mustafa – Izrael pokušava reproducirati govor sa početka bitke o sukobu između sila tame i sila svjetlosti kako bi izvršio pritisak na zapadne zemlje da ne zahtijevaju od njega da zaustavi rat.

Problem Izraela je što nema vremenski okvir i viziju kako i kada će ostvariti svoje ciljeve u Gazi, dok Zapad traži zaustavljanje rata, makar i privremeno, što povećava strah Tel Aviva da će biti primoran zaustaviti rat prije nego što ostvari svoje ciljeve, kaže Mustafa.

Isto mišljenje iznio je i Al-Falahi, koji je kazao da se zabrinutost Izraela i njegovih pristalica zbog neuspeha u postizanju ciljeva jasno vidi u izjavama političkih lidera i slanju američkih oficira koji su učestvovali u bici za Fallujah i invaziji na Irak uopće, što znači da postoji velika zabrinutost za vojni učinak.

Uprkos gubicima sa obje strane, Al-Falahi kaže da su branioci u ovom slučaju u određenoj prednosti, jer poznaju teren bojnog polja, kao i to kako se suprostaviti protivničkom oružju, dok okupaciona vojska koristi princip protivpožarnih brana, odnosno nasilnog bombardiranja.

‘Hamas očekuje političku transformaciju’

Međutim, čim bombardovanje prestane, otpor počinje s vojnim operacijama.

Shodno tome, kaže Al-Falahi, Gaza bi se mogla pretvoriti u živo blato za izraelsku vojsku, koja je zapravo podbacila na sjeveru, pa je počela isprobavati šanse na jugu Pojasa.

Al-Falahi je nagovijestio da Zapad ne želi prihvatiti poraz Izraela i zbog toga mu pruža veliku vojnu podršku kako bi ostvario svoje ciljeve, dodajući da “Hamas ne očekuje vojnu pobjedu, već političku transformaciju, koja će dovesti do zaustavljanja rata, a taj scenarij se počeo ​​očitovati i kroz zahtjeve izraelske opozicije za odstupanje Benjamina Netanyahua”.

S tim u vezi, Mustafa je rekao da se SAD plaši da će Izrael pretrpjeti strateški gubitak, što je kazao i ministar odbrane Lloyd Austin, te u određenom trenutku mogu zatražiti od Tel Aviva da zaustavi rat, o čemu svjedoči i činjenica da se u SAD-u počelo govoriti o uvođenju sankcija doseljenicima na Zapadnu obalu.

(Al Jazeera, foto: Beta-AP)