Skip to main content

Eksperti: Izraelske institucije se raspadaju, vojska ne želi da nastavi rat

Planeta 16. jan 2024.
4 min čitanja

"Radio okupacione vojske objavio je u ponedjeljak da su samo tri divizije (99-162-96) ostale u Gazi nakon povlačenja dodatnih snaga"

Stručnjaci i analitičari smatraju da se Izrael počeo politički i vojno povlačiti od svojih početnih ciljeva rata u Pojasu Gaze, te da je možda počeo i da otvara put dogovoru o razmjeni zatvorenika, ili zatišju u vojnim operacijama nakon spora između sigurnosnih i političkih izraelskih institucija koji ih dovodi u fazu raspada, dok vojska više ne želi nastavak rata.

Radio okupacione vojske objavio je u ponedjeljak da su samo tri divizije (99-162-96) ostale u Gazi nakon povlačenja dodatnih snaga.

List Israel Hayom navodi da 36. divizija koja je povučena uključuje i Golani brigadu, te 6. i 7., kao i 188. brigadu, pored inžinjerijskog korpusa.

Komentirajući ovo povlačenje, vojni ekspert general-major Fayez Al-Duwairi rekao je da je to učinjeno zbog mnogih razloga, uključujući i to što su neke od njih – poput brigade Golani – pretrpjele teške udarce od strane otpora, kao i da se krenulo u treću fazu kopnenog rata.

Al-Duwairi je, tokom svog učešća u programu “Gaza…šta dalje?” (15.01.2024.), rekao da je Izrael povukao većinu svojih snaga iz sjeverne Gaze, kako bi zadovoljio potrebe terena u centru i jugu, ali da nije postigao nikakve ciljeve, što ga je navelo da povuče nove snage radi rehabilitacije.

Al-Duwairi smatra da će snage koje su povučene biti u stanju borbene gotovosti nakon pripreme, ističući da njihovo potiskivanje na druga područja znači da se rat nastavlja i da neće prestati. Međutim, ako ostanu u stanju pripravnosti u području okolice Gaze, to može biti indikacija da se razmišlja o zaustavljanju borbi na neki način.

Odustajanje od ciljeva

U tom kontekstu, politički analitičar dr. Bilal Al-Shoubaki rekao je da je govor izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta –u ponedjeljak – o nastavku borbi do pobjede “normalan, jer on ne želi da demantuje ono što je ranije govorio o mnogim dostignućima, gdje je ponovio svoj stava kako se zarobljenici mogu osloboditi isključivo silom.”

Međutim, novi govori izraelskih zvaničnika, koji su počeli da izbjegavaju priču o iskorenjivanju Islamskog pokreta otpora Hamas, ukazuju na implicitno povlačenje od svojih ranijih ciljeva i da žele da sačuvaju obraz Ratnom vijeću, posebno Gallantu, po Al-Shoubakijevom mišljenju.

Al-Shoubaki objašnjava: “Ovi razgovori znače da izraelski vojni lideri shvataju poteškoće eliminacije cijelog pokreta, ali da je moguće zadavanje specifičnih udara protiv njega.”

Al-Shoubaki vjeruje da je ovaj novi izraelski narativ “u skladu s promjenom u američkom pristupu o mogućnosti koegzistencije s pokretom i smanjenju njegovih ofanzivnih sposobnosti”, opisujući stvar kao “predaju u ovom ili onom obliku”.

S druge strane, u Gazi, pisac i politički analitičar Ayman Al-Rafati naznačio je da stanovnici Pojasa uskoro očekuju sporazum o razmjeni zarobljenika, a možda i primirje ili privremeni prekid rata, posebno uz kontinuirano povlačenje snaga i sve većih razlika mišljenja unutar izraelskih institucija.

Al-Rafati smatra da povlačenje snaga može biti odgovor, na ovaj ili onaj način, na uvjet otpora da se zaustavi agresija prije pregovora o zarobljenicima, kao i da odražava podršku vojske sporazumu o razmjeni kako bi se distancirala od optužbi.

Al-Rafati dodaje: “Postoje informacije o novim prijedlozima koje je dobio otpor, vezanih za dosije o razmjeni zatočenika, što se poklapa i s govorom američkog predsjednika Joea Bidena o njegovom snažnom nastojanju da povrati zatvorenike i napetoj vojnoj situaciji na terenu.”

Izrael, od konfuzije do raspada

Povodom sve češćih govora unutar Izraela o neophodnosti zaustavljanja rata i razmjene zarobljenika, Al-Shoubaki kaže da su neki ministri još od početka bili zabrinuti zbog rata, ali su se suzdržali od javnog istupa zbog straha da će biti optuženi da nisu patriote, napominjući da su isti odnedavno počeli javno iznositi svoje zabrinutosti, “jer ovo što se sada dešava predstavlja opasnost po Izrael”.

Al-Shoubaki smatra da postoje nesuglasice unutar sigurnosnih izraelskih institucija i vlade, posebno Shin Beta, koji je premijeru Benjaminu Netanyahuu podnosio izvještaje, upozoravajući ga na pogoršanje situacije na Zapadnoj obali, gdje se više ne može govoriti o sigurnosnom ili vojnom rješenju, nakon što je isto propalo u Pojasu Gaze.

Al-Shoubaki objašnjava da operacija u Tel Avivu koja se dogodila u ponedjeljak, “znači da politika iskorjenjivanja oružja otpora ne znači i zaustavljanje napada istoga, na ovaj ili onaj način, čak i u svjetlu sigurnosnih mjera opreza i straha.”

Osim toga, Izrael se našao pred Međunarodnim sudom pravde pod optužbom da je počinio genocid, “što je Netanyahua dovelo u dilemu, jer je on taj koji je ranije svijetu govorio da je Izrael oaza sigurnosti, demokratije i ulaganja, a sada se ta slika ruši pred svima”, kaže Al-Shoubaki.

Isti sagovornik je zaključio da je pitanje u Izraelu “otišlo dalje od konfuzije i dostiglo tačku dezintegracije radikalnih institucija unutar države”.

Istog mišljenja je bio i Al-Rafati, kada je govorio o otporu koji ima važne karte pritiska u pregovorima o razmjeni zatvorenika, što mu daje snagu da ustrajava u uvjetu o zaustavljanju agresije.

Također, informacije koje su otkrivene – tokom nedjelje i ponedjeljka – o sudbini nekih zatvorenika “mogu natjerati vladu da uđe u sporazum o razmjeni i prevaziđe prepreke koje postavljaju Netanyahu i Gallant, koji žele primirje, ali ne i zaustavljanje rata”, kaže Al-Rafati, koji vjeruje da vojska “ne želi da se rat nastavi, no, ni da ostavi vojne zarobljenike u Gazi, ali nije u stanju da ih vrati nazad”.

Na kraju, general-major Al-Duwairi kaže da vjeruje da će Netanyahu popustiti pred zahtjevom da se rat zaustavi zbog vojnog neuspjeha, ali isto tako vjeruje da trenutak ovisi od povećanja unutrašnjeg pritiska s jedne i američkog pritiska s druge strane.

Zaključio je da bi Washington mogao potaknuti Netanyahua da zaustavi rat, ako odustane od stidljivog pritiska i zaprijetiti smanjenjem vojnih zaliha.

(Al Jazeera, foto: Beta-AP)