Skip to main content

Ekološki front Zavodu za zaštitu prirode: Batalite slavlje, izrugujete se Novosađanima

Građani 31. мар 2023.
2 min čitanja

"Ekološki front ističe da Zavod najavljuje nova zaštićena područja, dok su nam postojeća 'u katastrofalnom stanju'. Pitaju čemu vodi ta praksa i šta se postiže novim proglašenjima"

Povodom obeležavanja Dana Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Ekološki front Novi Sad upitao je nadležne šta je tačno povod za slavlje. „Kakav je to povod za slavlje, svega nedelju dana nakon bezakonja na Šodrošu? Kako vas nije sramota da se još i hvališete“, pitaju oni.

Ekološki front ističe da Zavod najavljuje nova zaštićena područja, dok su nam postojeća „u katastrofalnom stanju“. Pitaju čemu vodi ta praksa i šta se postiže novim proglašenjima.

„Da li treba da se ponosimo bezakonjem koje mesecima dozvoljavate na Šodrošu? Da li je ponos afera na Kestenu na Fruškoj gori, čiju uzurpaciju ste dozvolili? Da li su ponos šutom zatrpani zaštićeni platani na Rumenačkom putu, na šta takođe ne reagujete mesecima? Da li je za ponos svakodnevna masovna seča na Fruškoj gori? Čime se vi uopšte bavite ako se ne bavite zaštićenim područjima oko Novog Sada? Kako se tek starate zaštićenim područjima u ostatku Vojvodine kada ste, zbog politikantske uprave, ovoliko nemarni u Novom Sadu, gde ste smešteni“, pitanja su na koja Ekološki front očekuje odgovor.

Ističu da znaju da problem nisu radnici i stručnjaci u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

„Svima je jasno da je uprava problem i da politika uprave (kao i njima nadređeni korifeji) stvara uslove da ova institucija počinje da gubi svoj smisao postojanja. Dakle, SNS politika lobotomije institucija je u potpunosti zahvatila i Pokrajinski zavod. Još uvek nije privatizovan, ali je preotet od poreskih obveznika koji ga finansiraju. Stoga, danas nema ništa lepo za obeležiti i slaviti. Štaviše, vreme je za tugu i žaljenje“, smatraju.

Ocenjuju da je stanje u oblasti zaštite životne sredine je iz dana u dan sve gore, te da su građani zainteresovani za ovu oblast u Vojvodini izgubili jedinu instituciju u koju su imali poverenje.

„Sada je situacija ista kao i južno od Save i Dunava, gde ovakvo žalosno stanje traje već godinama. Zato batalite obeležavanja, izrugujete se Novosađanima, kojima ste proteklih meseci pokazali koliko ste zbog politikantske uprave postali mali i bezvredni kao institucija“, poručuje Ekološki front.

Podsetimo, danas se obeležava Dan pokrajinskog zavoda, a na događaju će, između ostalog biti predstavljeni rezultati rada Zavoda za prošlu godinu. Biće dodeljene i jubilarne nagrade.

(Radio 021, foto: Autonomija)