Skip to main content

Ekološki front: Nadležni i dalje nemi mesec dana nakon batinanja građana

Građani 19. avg 2022.
2 min čitanja

Mesec dana od batinjanja građana ispred skupštine AP Vojvodine u Novom Sadu, uoči zasedanja Skupštine Novog Sada povodom usvajanja Generelnog urbanističkog plana, i dalje nema odgovora nadležnih, saopštili su danas Ekološki front Novi Sad i više ekoloških nevladinih organizacija.

„Pitamo gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića ko je dozvolio ili naložio privatnom obezbeđenju da tuče, hapsi i ponižava građane, te da im ograničava kretanje na javnoj površini uprkos jasnim zakonskim regulativama i prisustvu policije koja je jedina nadležna za obezbeđivanje javnog reda i mira“, navodi se u saopštenju.

Iz Ekološkog fronta su Vučevića pitali i da li se u Gradskoj upravi Novog Sada proveravaju identiteti, ugovori o radnom angažovanju, kvalifikacije i eventualno postojanje bezbedonosnih smetnji kod osoba koje se angažuju za potrebe obezbeđenja, u ovom slučaju zaposlenih u agenciji Intersec.

„Da li je Gradska uprava raskinula Ugovor sa agencijom Intersec, imajući u vidu grubo zanemarivanje ovlašćenja, kao i angažovanje osoba koje, po navodima iz medija, nemaju zakonom propisane uslove za obavljanje poslova obezbeđenja“, upitali su iz Ekološkog fronta.

Uz pitanje da li će agencija Intersec obavljati poslove obezbeđenja u školskim objektima i drugim objektima koje su pod ingerencijom Gradske uprave,  naveli su da insistiraju da se javno objavi fotokopija plana obezbeđenja koja je zahtevana od korisnika usluga, ukoliko su angažovani od strane Gradske uprave.

„Pitamo i Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu u kojoj fazi je proces u vezi sa nasiljem nad građanima koje se desilo ispred Skupštine AP Vojvodine 21. 7. 2022 godine, u kojem su učestvovala lica u belim majicama bez vidljivih oznaka agencije i obeležja“, navodi se u saopštenju.

Iz Ekološkog fronta su poručili gradonačelniku da mu ovo neće zaboraviti i da će ga podsećati na ova pitanja sve dok na njih ne odgovori, bio on premijer, ministar ili građanin.

Potpisnici saopštenja su Inicijativa građana Za zeleno Novo naselje, Ekološki front Novi Sad, Inicijativa građana Sačuvajmo Liman od betona, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Organizacija za očuvanje prirode i životinja OSNA, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, Udruženje za zaštitu šuma i Eko straža Novi Sad.

(Autonomija)