Skip to main content

Ekološki aktivisti: Nećemo dozvoliti nastavak radova u zelenoj oazi Novog Sada

Info 12. okt 2022.
2 min čitanja

Aktivisti “Šodroš Survivor kampa” koji protestuju protiv izgradnje četvrtog novosadskog mosta preko Dunava, pozvali su gradsku vlast da se “uzdrži od nasilja kojem je sklona”, jer će oni nastaviti da protestuju iako je zamenik gradonačelnika Milan Đurić najavio dolazak mašina.

Aktivisti od juna kampuju iz protesta kako bi onemogućili da počnu radovi na izgradnji mosta preko Dunava jer smatraju da će se na taj način ugroziti zelena oaza u rukavcu Dunava.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić najavio je nastavak radova na Šodrošu, Kameničkoj adi i Ribararskom ostrvu, odnosno ponovni dolazak radnika kompanije „Milenijum tim“ s mašinom za razminiranje, koje su aktivisti nedavno sprečili da rade.

„Na području na kojem je Đurić najavio razminiranje, nalazi se ‘Šodroš Survivor kamp’ u kojem Novosađani i Novosađanke telima brane ovu poslednju prirodnu oazu Novog Sada, koja je još to što jeste upravo zahvaljujući tim građanima u kampu. Jednostavnom logikom nameće se pitanje da li to znači da će mašina ‘Milenijum tima’ razminirati ljude u kampu“, naveli su aktivisti u saopštenju.

„Iza te mašine ostaje pustoš, a devastacija područja na kojem ona deluje je totalna. Da li je moguće da cela Kamenička ada leži na minskom polju i da su se tek sada setili da je razminiraju? Ili je u pitanju zamajavanje javnosti, a cilj je da se Kamenička ada sravni sa zemljom?“, pitali su iz „Šodroš Survivor kampa“.

Oni su najavili da će se ponovo isprečiti nameri da mašina počne rad i rekli da „kamperi nisu nasilnici, ali na nasilje neće ostati nemi i braniće se kako znaju i umeju“.

„Građani okupljeni oko Kampa nisu nikakvi hajduci, niti protivnici napretka i razvitka grada. Na ovakve radikalne mere, kao što je četvoromesečno kampovanje u šumi, primorani su jer ova vlast nije ostavila drugi izbor, već da se sopstvenim telima brani ovo malo zelenila i divlje prirode koja je ostala gradu. Ne protivimo se izgradnji mosta – mostovi spajaju ljude i potrebni su, ali tom mostu nije mesto ovde, kao što nije mesto ni ‘Novom Sadu na vodi’ koji ove vlasti žele da proguraju uz most“, ocenjeno je u saopštenju.

(Autonomija, Foto: OSNA)