Skip to main content

Koalicija: REM da pokaže nezavisnost i dodeli frekvenciju najboljem elaboratu

Info 12. окт 2022.
< 1 min čitanja

Koalicija za slobodu medija pozvala je Regulatorno telo za elektronske medije da „pokaže na delu“ da je nezavisno regulatorno telo i da petu nacionalnu frekvenciju dodeli „najboljem elaboratu“.

Povdom Izveštaja Evropske komisije, u kome se navodi da Srbija protekle godine nije napredovala u slobodi izražavanja, Koalicija je podsetila da je REM u avgustu ponovo dodelio nacionalne frekvencije televizijama Pink, Hepi, B92 i Prva iako su, kako piše, ti mediji godinama kršili zakone i Kodeks novinara Srbije.

„Pored toga što nije sprovedena analiza tržišta, iako to prepoznaju kao obavezu i zakon i svi strateški dokumenti, uključujući i Medijsku strategiju, na šta je Koalicija ukazivala od samog početka ovog procesa, u prethodnom krugu dodele dozvola izostalo je suštinsko obrazloženje zašto su postojeći pružaoci medijskih usluga opet dobili dozvole, a zašto ostali nisu“, stoji u saopštenju.

Iz Koalicije su naveli i da su izveštaji REM „iz godine u godinu“ pokazivali da nijedna televizija koja je dobila nacionalnu frekvencije nije ispunjavala obavezu propisanu Pravilnikom o minimalnim uslovima za pružanje medijske usluge i kriterijumima za odlučivanje u postupku izdavanja dozvole za pružanje medijske usluge.

„Takođe, nijedna od ovih televizija nije poštovala elaborat na osnovu kojeg je ranije dobila dozvolu, a članovi Saveta REM su svesno zanemarili ovu činjenicu“, navodi se u saopštenju.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

(Beta)