Skip to main content

EK o odlikovanju Šešelja: U Evropi nema mesta za slavljenje ratnih zločinaca

Info 13. сеп 2022.
< 1 min čitanja

U Evropi nema mesta za negiranje genocida, revizionizam i slavljenje ratnih zločinaca, navodi se u odgovoru Evropske komisije povodom ordena koji je Srpska pravoslavna crkva dodelila haškom osuđeniku Vojislavu Šešelju, prenosi Glas Amerike.

„Naš stav je jasan. Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi“, rekla je u pisanom odgovoru Glasu Amerike portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

Verski lideri i zajednice imaju odgovornost da iskažu vođstvo u prevazilaženju teškog nasleđa prošlosti i konstruktivno neguju međusobno poverenje, dijalog i toleranciju, neophodne za stabilnost, mirnu budućnost i napredak, navodi Pisonero.

Šešelj je otišao u Haški tribunal 2003. godine, po optužnici da je podsticao zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

U optužnici je navedeno da je govorima i izjavama doprineo da se kod izvršilaca stvori odluka da počine zločine.

Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, naslednika Haškog tribunala, Šešelja je 2018. osudilo na 10 godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje, prisilno premeštanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

(FoNet, foto: Pixabay)