Skip to main content

CRTA Povodom Međunarodnog dana demokratije: Ne normalizujmo narušavanje demokratskih vrednosti

Građani 13. sep 2022.
< 1 min čitanja

U okviru obeležavanja 20 godina od osnivanja Crte, a u susret Međunarodnom danu demokratije 15. septembru, Crta je pokrenula kampanju protiv normalizacije urušavanja demokratije pod sloganom “Tražimo odgovornost i sve drugo”, saopštila je danas ta organizacija.

U saopštenju tvrde da Srbija iz godine u godinu nazaduje na međunarodnim listama i indeksima koji ocenjuju stanje demokratije zbog nazadovanja u oblasti političkih i građanskih prava, izbornog procesa, slobode medija kao i rada institucija.

“Kada je pre 20 godina osnovana Crta, bili smo za izgradnju demokratske Srbije, zasnovane na vladavini zakona i zaštiti ljudskih prava, s jasnom perspektivom integrisanja u evropsku porodicu naroda, okupljenu oko vrednosti mira, slobode i solidarnosti.

Verovali smo da ostvarenje tog cilja ne može i ne treba da bude samo u rukama političkih elita i da kao organizovani građani moramo dati doprinos. Bili smo za uspostavljanje sistema u kojem građani pozivaju na odgovornost predstavnike vlasti i državnih institucija – i gde ti pozivi ne ostaju bez odgovora.

Godinama smo svedoci konstantnog urušavanja demokratskih principa pa nam je postalo „normalno“ da nas lažu, zastrašuju, zaluđuju, da nam kolenom pritiskaju vrat… Da je pravda spora, pa i nedostižna, da je korupcija neiskorenjiva, da je država partijski plen, da propaganda zameni informisanje, da je podela vlasti prevaziđena… Da je moć oslobođena odgovornosti i da je sleganje ramenima sve što mi građani možemo da „učinimo“. “, navodi se u saopštenju.

Crta je u saopštenju pozvala građane da ne prihvate odstupanje od demokratskih vrednosti kao nešto “normalno”  i da demokratskim sredstvima traže odgovornost pojedinaca i institucija čijim se činjenjem narušava demokratija.

(Danas)