Skip to main content

Egereši u Briselu o Statutu Vojvodine

Autonomija 08. окт 2008.
< 1 min čitanja

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši razgovarao je u Briselu sa evropskim poslanicima i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacionom o novom Statutu Vojvodine, saopšteno je danas. U saopštenju iz Egeresijevog kabineta navodi se da su on i Jelko Kacin na sastanku u utorak razgovarali o značaju usvajanja novog Statuta Vojvodine, koji pruža mogućnost daljeg razvijanja Vojvodine kao moderne, građanske i evropske regije, unutar Republike Srbije.
Sa procesom donošenja novog Statuta, kao i sa njegovim rešenjima, Egereši je upoznao i poslanika Evropskog parlamenta Ištvana Sent-Ivanjija. „Smatram da bi još snažnija podrška Evropske unije Srbiji, u svim nastojanjima koji je približavaju evropskim standardima, bila od neprocenjivog značaja. U tim procesima Vojvodina, sa svim svojim specifičnostima, zauzima posebno mesto“, izjavio je Egreši.
Sent-Ivanji je rekao da se daljom demokratizacijom i decentralizacijom Srbije ubrzava i njeno približavanje evropskim integracijama. Kazao je da Srbija u tom procesu mora efikasnije da radi na usklađivanju zakonodavstva, jer je čeka promena 700 do 800 zakona, kao i da Srbija prošle godine nije iskoristila 20 miliona evra iz fondova namenjenih razvojnim projektima.
Egereši je najavio da Vojvodina, zajedno sa Vukovarsko-srijemskom županijom iz Hrvatske i Županijom Bač-Kiškun iz Mađarske, priprema nekoliko razvojnih projekata sa kojima namerava da konkuriše u evropskim IPA fondovima.
Egereši i Doris Pak razgovarali su takođe o predstojećem donošenju novog Statuta Vojvodine, kao i o značaju daljeg razvijanja projekata koji promovišu vrednosti tolerancije i uvažavanja svih nacionalnih zajednica u Vojvodini, poput Kampa tolerancije mladih podunavskih gradova i regija u Bačkoj Topoli. Predsednik pokrajinskog parlamenta pozvao je sagovornike da posete Skupštinu Vojvodine, kao i da učestvuju na svečanosti povodom međunardnog Dana tolerancije, koja će se 17. novembra održati u Bačkoj Topoli.

(Beta)