Skip to main content

SRS: Da Tadić spreči cepanje

Autonomija 19. сеп 2008.
< 1 min čitanja

Srpska radikalna stranka ocenila je juče da je nacrt statuta Vojvodine protivustavan i da se njime Vojvodini omogućava da dobije obeležja države. „Odredbe takozvanog vojvođanskog ustava su u suprotnosti s Ustavom Srbije, posebno sa članovima 182 i 183 koji regulišu pojam i nadležnosti autonomnih pokrajina“, piše u saopštenju SRS-a.
Ova stranka ističe se da je država dužna da zaštiti svoju teritorijalnu celovitost. Radikali navode da je osnivanje predstavništava Vojvodine u inostranstvu i uvođenje termina “vlada Vojvodine” „prvi korak ka formiranju nove države na teritoriji Srbije“.
SRS ukazuje na to da formiranje Vojvođanske akademije nauka i umetnosti i davanje mogućnosti da se samo na tom delu teritorije Srbije građani referendumom izjasne o pojedinim pitanjima „koja bi mogla da budu i separatističkog karaktera, jasno pokazuje da se sledi već oprobani plan razbijanja Jugoslavije“.
Srpska radikalna stranka je pozvala predsednika Srbije Borisa Tadića i Demokratsku stranku da „spreče cepanje Srbije i da od Vojvodine ne stvaraju novu državu“, kaže se u saopštenju povodom usaglašavanja nacrta vojvođanskog statuta u vladajućoj većini u Pokrajini.

(Dnevnik)