Skip to main content

Egereši nezadovoljan dinamikom prenosa nadležnosti

Info 16. jul 2010.
< 1 min čitanja
Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da nije zadovoljan tempom prenosa nadležnosti sa Republike na Pokrajinu.
Na konferenciji za novinare u Novom Sadu povodom dve godine rada Skupštine Vojvodine Egereši je rekao da je Vojvodina preuzela samo neke nadležnosti, od ukupno 154 koje treba da preuzme po sili zakona.
On je kazao da je najveći problem u tome što Republika nije obezbedila finansiranje novih nadležnosti, čime se krše Ustav Srbije, Statut Vojvodine i Zakon o prenosu nadležnosti.
“Pokrajinska administracije spremna je za preuzimanje nadležnosti, ali je za to prvo potrebno obezbediti finansijsku podlogu”, rekao je Egereši.
Predsednik Skupštine Vojvodine ocenio je danas i da nema sistemske decentralizacije, bez vraćanja imovine Vojvodini i lokalnim samoupravama.
Prema njegovim rečima, u daljoj perspektivi Srbiji su potrebne ustavne promene.
Egereši je naveo i da je stopa siromaštva od cele Srbije najviša u Vojvodini. “U bogatoj i plodnoj ravnici ne smemo dozvoliti da i jedno dete gladuje. A na žalost gladuje”, rekao je on.
Egereši je ocenio da rad Skupštine Vojvodine karakteriše visok stepen političke kulture, koji se ne može uporediti sa odnosima u Skupštini Srbije.
Dodao je da je veoma važno da Skupština Vojvodine svoj mandat odradi do kraja, kako bi nastavio da radi na promociji evropskih vrednosti.
Egereši je danas izrazio žaljenje što pokrajinski parlament nema sopstveni budžet i ocenio da je time ugrožena njegova samostalnost i njegova korektivna funkcija.
(Beta)