Skip to main content

DSHV proslavio 20 godina u društvu lidera Srbije i Hrvatske

Info 18. jul 2010.
2 min čitanja
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Subotici na proslavi 20 godina od osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) da će uvek biti
saveznik u borbi za interese, identitet, očuvanje kulture i posebnosti hrvatskog naroda u Srbiji i Vojvodini.
Tadić i hrvatski predsednik Ivo Josipović prisustvovali su proslavi 20 godina od osnivanja vodeće stranke Hrvata u Srbiji.
Centralno mesto politike koju Srbija vodi jeste da svaki građanin ima pravo na vlastiti identitet i kulturu i da niko ne može da mu dovodi u pitanje nijednu sekvencu toga, rekao je Tadić.
Kako je naglasio, za Srbiju su posebno važni odnosi sa susednim državama, a odnosi između Srbije i Hrvatske su od suštinske vaznosti za stabilnost čitave Jugoistočne Evrope.
Predsednik Srbije je ponovio da Srbija podržava što bržu integraciju Hrvatske u EU i zahvalio se Hrvatskoj za podršku koja pruža Srbiji na tom putu.
“Svi smo zaslužili, na kraju, da živimo pod suverenim evropskim krovom, ponovo zajedno, sa svojom kulturom i identitetom, ali svojim ekonomskim interesom”, naveo je Tadić.
Predsednik Hrvatske Ivo Jospović ocenio je da su “dve zemlje na dobrom putu da reše probleme”. Kako je kazao, još nisu rešeni svi problemi iz prošlosti, ali za njih “nisu krive današnje politike i današnje vlade”.
“Nema više razloga za gledanje u prošlost”, naveo je Josipović. “Hrvatska je na pravcu za Evrpsku uniju i to je naš najveći cilj, ali isto tako je naš stratšski interes da se sve zemlje Jugoistočne Evrope što pre tu nađu i mi ćemo svim sredstvima pomoći taj proces”, kazao je predsednik Hrvatske.
Josipović se zahvalio DSHV-u na značajnom doprinosu u očuvanju hrvatskog identiteta u Srbiji i kazao da Hrvati u Vojvodini u budućnosti mogu očekivati pomoć obe države.
“Biti Hrvat u Vojvodini nekada nije bilo lako, ali opstanak i uloga Hrvata u Srbiji je nesporna”, naglasio je on.
Hrvatski predsednik je posle govora, silazeći sa bine, promašio stepenik, okliznuo se, pao i povredio ruku.
Predsedik Petar Kuntić podsetio je na vreme kada je pre dvadeset godina osnovana stranka kao organizacija u kojoj su se se oblikovali, izražavali i zastupali kolektivni interesi Hrvata u Vojvodini.
Kuntić je govorio i o teškim vremenima građanskog rata u Hrvatskoj kada je deo članstva, kao i deo hrvatskoh življa u Srbiji “bio objekat motivisanog političkog nasilja”.
“Veliki broj Hrvata morao se prinudnim putem iseliti. Zbog ratnog delovanja tadašnje JNA u Hrvatskoj za Hrvate u Srbiji nastalo je teško vreme za koje bismo voleli da se nikada ne ponovi”, kazao je Kuntić.
Prema njegovim rečima, i u današnje vreme ima problema, posebno kada je reč o školovanju na maternjem jeziku, kulturi i informisanju zbog čega im je potrebna puno veća pomoć vodećeg koalicionog partnera (Demokratske stranke predsednika Tadića) i matične domovine.
Proslavi DSHV u Hali sportova u Subotici prisustvovalo je oko 2.000 zvanica, a među gostima su bili ministri Oliver Dulić i Svetozar Čiplić, predsednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić, poslanici, kao i ambasador Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak i Srbije u Hrvatskoj
Stanimir Vukićević.
(Beta)