Skip to main content

Egereši: Formirati vojvođansku policiju

Autonomija 12. мар 2012.
< 1 min čitanja

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je da nakon izbora mora da se definiše model finansiranja pokrajine, kao i da treba da se formria vojvođanska policija.

Egereši je za današnji novosadski Dnevnik rekao da jačanje političke i ekonomske samostalnosti Vojvodine ne smeju da budu “bauk-teme”, već da Srbija Vojvodinu treba da prepozna kao svoju prednost u procesu demokratizacije društva i daljim koracima na putu ka EU.

Ocenio je da bi pozicija Srbije u tim procesima bila mnogo snažnija ukoliko bi se Vojvodini omogućila veća unutrašnja samostalnost koja bi uključivala zakonodavnu, izvršnu i delom sudsku autonomiju.

“Imam utisak da je ugled Vojvodine veći u Evropi nego u Srbiji. Moramo razbiti predrasude koje vladaju kod nas o nekakvom vojvođanskom seperatizmu. To su gluposti!”, poručio je Egereši.

On se založio za formiranje vojvođanske policije i rekao da „u svim demokratskim zemljama regije i lokalne samouprave imaju svoju policiju”.

„Vojvođanska policija koja je postojala pre 30 godina bila je uspešna i imala je ugled. I da li neko sad tvrdi da je postojanje te vojvođanske policije tad uticalo na raspad SFRJ? Toliko su apsurdni ti strahovi od Vojvodine”, kazao je Egereši.

On se založio za to da Srbija uđe u NATO i podsetio da su sve zemlje istočne Evrope koje su ušle u EU, prethodno postale članice NATO, „pre svega iz bezbednosnih razloga”.

„Ne možemo mi biti van jednog bezbednosnog sistema koji je svuda oko nas. Pa, Srbija je okružena članicama NATO-a”, kazao je Egereši i dodao da razume otpore koji u zemlji postoje prema tom vojnom savezu, zbog bombardovanja iz 1999. godine.

(Dnevnik)